- PUBLICITAT -

 

Aquest 2021, els premis Castellum Ripae arriben a la seua 65 edició, i l’Ajuntament de Castelló ha reforçat el seu compromís amb les lletres doblant la dotació econòmica del premi de narrativa Soler i Estruch i ha convocat un nou premi literari, on concorren obres de no ficció dirigides a lectors i lectores d’entre 7 i 9 anys, amb les que divulgar entre els xiquets i les xiquetes el coneixement científic, cultural, històric, literari, paisatgístic, entre els xiquets i les xiquetes.

Un nou guardó que encara no té encara nom, i volem que els castelloners i les castelloneres siguen els que el trien. És per això que vos proposem el nom de 4 dones valencianes que han destacat en diferents camps, científic, literari, educatiu, i que han estat vinculades a la nostra localitat o la nostra comarca. A continuació, vos presentem les 4 dones entre les que en podreu seleccionar una per a que porte el nom d’aquest nou guardó:

Didín Puig i Grau (Guadassuar, 1927 – Benimodo8 de febrer de 2019) fou periodista, escriptora, activista cultural. El seu compromís cívic la va fer mereixedora de la Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural 2017. Didín va viure a Castelló durant els seus anys d’Infantesa, quan el seu pare Eulogio Puig Ulsina fou secretari de l’Ajuntament de la nostra localitat.

Mª Dolores Català Amorós (Castelló 1948- 1999).

Nascuda en Castelló, Mª Dolores va ser una metgessa i professora titular del Departament de Fisiologia i del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular en la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València.

Va estar becada durant un any per la Universitat de Valencia, també a la Universitat de Medicina d’Estocolm (Suècia) i un altre any a la Universitat de Berkely (Estats Units) amb una beca Fullbright.

Elena Just Castrillo (Alzira, 1873, València, principis del s. XX)

Nascuda en una família benestant d’Alzira, Elena fou una figura destacada del republicanisme valencià, amiga d’Azzati i Blasco Ibàñez, vinculada a la maçoneria tan en boga en el moment, on se la coneixia amb el nom de Palmira Luz. A Elena es deu la creació de l’organització femenina Hijas de la Unión, i la societat Bien de Obreras, que tingué un paper destacat en la vaga de les Filadores de 1902. En 1903 fou nomenada presidenta de l’Associació Femenina Republicana. Una tasca associativa i col·laborativa en la que tenia com a objectiu potenciar l’educació de les dones obreres i la seua participació activa en la vida política valenciana.

Anna Lluch Hernández (València, 1949) Metgessa valenciana, investigadora en oncologia, especialitzada en càncer de mama. És catedràtica de Medicina de la Universitat de València i cap del Servei d’Hematologia i Oncologia de l’Hospital Clínic Universitari de València. Des de l’any 2014 es acadèmica de número de la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències de la CV.

Ací podeu seleccionar a la vostra candidata, la data límit per poder votar serà el dijous 2 de setembre.

- PUBLICITAT -