Durant les meues llargues caminades a principis de la primavera, a qualsevol racó del bosc, m’acompanya un inconfusible i peculiar cant aflautat (tiri-oliuuu), que es deixa escoltar a llarga distància, alternat amb aspres reclams que recorden el granyit dels còrvids ( cuejj).El protagonista d’estos sons que se succeiran les primeres hores del matí i en finalitzar la vesprada des de l’espessor, i al capdamunt dels arbres, és una au molt discreta, fugissera i difícil d’observar malgrat el color groguenc que crida l’atenció, l’oriol o papafigues (Oriolus oriolus), que procedent de l’Àfrica tropical (Kenya, Uganda i Tanzània entre altres) i després de recórrer uns 3.000 Km. arriba a la Península Ibèrica al començament del mes d’abril.
Els nius pengen d’una branca, que construeixen amb teixits vegetals que estoven amb la saliva. Són tan robustos i flexibles que aguanten qualsevol tempesta estiuenca.
La femella pon entre tres i cinc ous (maig-juny), que seran incubats principalment per ella durant uns 15 dies. Els polls abandonen el niu a mitjans de juliol. En anys molt favorables fan una segona posta.
S’alimenta bàsicament d’insectes (erugues, aranyes, papallones, llagostes…) encara que aprofita també a principis de l’estiu alguns fruits, com les cireres o ja gairebé a la tardor les figues i les móres.
La fotografia de l’oriol és farta complicada doncs, com he esmentat anteriorment, és un pardal molt esquiu i solitari, a qui se l’escolta molt però en rares ocasions pot ser albirat, a excepció de quan abandonen la copa dels arbres, i es deixen veure fugaçment passant ràpid com fletxes.
Distribució de l’oriol
Per sort per a mi, després d’alguns estius seguint-la i estudiant-la, tinc al meu arxiu fotogràfic algunes captures d’esta bella au que iniciarà el viatge de tornada a les casernes africanes d’hivern a finals del mes d’agost.
És l’ocell solar per excel·lència a Europa: els mascles són d’un groc brillant espectacular i contemplar-los perxats en un arbre quan els núvols s’obren i un raig de sol il·lumina els cossos d’or sobre una branca és una visió que ens commou en gran manera. Migrants, són criatures esquives, de vol ràpid i que s’amaguen al fullatge; sovint només les entreveus com una ràpida fogonada que et deixa bocabadat…(Jacinto Antón).
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.
Aquestes galetes són:
Sessió d'usuari i usuària
Acceptació de galetes
Comentaris
Seguretat
Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.
Galetes de tercers
Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.
El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!
Galetes addicionals
Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:
Galetes publicitàries.
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!