- PUBLICITAT -

Marta π / Modesto Serradel  / Fotos: Joanjo Puertos – Castelló

Oratge mes d’Agost 2023

Després d’un juliol molt càlid, agost no s’ha quedat enrere. De fet, diu l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) que ha sigut el segon mes d’agost més càlid, superat per l’agost de 2012, i seguit de ben prop per l’agost passat, que queda ara en tercera posició.

Per fer-nos una idea prou clara de la calor que hem passat a Castelló, només un dia (el 27) es va registrar una temperatura màxima inferior als 30 graus. El mes ja va començar amb força, amb els 41,5 graus del dia 2. I la mitjana de les temperatures màximes ha pujat fins els 35,5°C.

PUBLICITAT

L’AEMET ho explica per les 2 onades de calor patides durant l’agost. La primera va durar un dia i va deixar temperatures molt altes pel vent de ponent. De fet, el 10 d’agost es va superar el rècord de temperatura màxima en moltes estacions d’AEMET de la comunitat. Segons les seues dades, la temperatura mitjana d’eixe dia va ser la més alta al nostre territori des que hi ha registres, igualant la del 15 d’agost de 2021. A Castelló, el dia 10 es va marcar la temperatura màxima del mes: 45,5°C!!! La segona onada, a diferència de la primera, va durar més temps però els valors registrats no foren tan extrems, però no es quedaren curts. Al poble patirem 38,5°C els dies 19 i 21, 39°C el dia 22, 39,5°C els dies 23 i 24, i arribàrem als 42,5°C, la segona temperatura més alta del mes, el dia 25, últim dia de l’onada de calor.

Per acabar-ho de rematar, les temperatures mínimes també es van unir a la festa, augmentant la sensació contínua de calor… Al poble, la mitjana de les temperatures mínimes va ser de 21,6°C. És un valor molt alt que s’explica, d’una banda, perquè només 7 dies es van registrar temperatures per sota dels 20°C, i , per altra banda, tenim els 25°C del dia 3 i els 25,5°C, la mínima més alta, registrats els dies 11 i 20.

Acabem parlant de pluges. L’AEMET ha considerat agost sec. Segons les seues dades, el més sec dels últims 11 anys, igualat amb l’agost de 2020.  Explica l’Agència que és habitual que les poques pluges siguen en forma de tronades. Però aquest estiu, amb tota la calor acumulada, van vindre acompanyades de fenòmens violents, com ara fortes ratxes de vent i esclafits humits. A Castelló es van arreplegar en total 28,2 l/m2, la major part amb les tronades del dia 25 (26,2 l/m2).

Cada vegada està més clar que el clima està canviant. Aquest estiu està fent-se llarg i dur, molt complicat.

Esperem que setembre ens porte més frescor per poder descansar…

Marta π

- PUBLICITAT -