La periodista castellonera alerta al pòdcast de Diari La Veu que “Israel ha normalitzat l’assassinat de civils cada dia” i critica la manca de suport institucional al periodisme en valencià
CN | Diarilaveu.cat | Vídeo
La periodista valenciana Núria Garrido, corresponsal de l’agència EFE, La Sexta i la SER a Jerusalem, ha sigut entrevistada el passat 3 de juliol al pòdcast de Diari La Veu del País Valencià, on ha denunciat amb contundència la situació de repressió, censura i impunitat que viu el territori palestí, especialment a la Franja de Gaza.

“Israel ha normalitzat l’assassinat de civils cada dia”, afirmava Núria, des de Jerusalem Est, on resideix des de fa gairebé dos anys, al barri palestí de Xeic Jarrah. La periodista i castellonera, que cobreix habitualment l’actualitat des de diversos punts com Cisjordània o Tel-Aviv, ha assenyalat les greus limitacions informatives que pateixen els periodistes a la zona. “No volen testimonis dins. No volen que expliquem el que està passant”, lamentava.
Segons Núria, el govern de Netanyahu impedeix l’entrada de la premsa internacional a Gaza, mentre controla el relat de forma ferotge. “Ens envien comunicats dient que han atacat terroristes, però mai aporten proves”, denuncia. D’aquesta manera, apunta que no es pot parlar d’una guerra, sinó de genocidi: “La comunitat internacional està adormida”.

Les dades que aporta són esfereïdores: més de 57.000 víctimes mortals i milers de persones atrapades amb les runes. En paral·lel, la periodista remarca que, com va veure a Ucraïna, tant Putin com Netanyahu busquen esborrar pobles sencers: “A Ucraïna i Gaza es bombardegen civils, es tanquen mitjans i es destrueix patrimoni cultural”.
Preguntada sobre si Israel pot considerar-se una democràcia, Núria ha sigut rotunda: “No es pot dir que un país és democràtic quan ocupa i maltracta un altre poble. Netanyahu ha prohibit mitjans com Al-Jazeera, ha bombardejat espais amb periodistes i controla el sistema judicial”.

També ha volgut compartir com és el seu dia a dia en una zona de conflicte: “Estem sempre en alerta. Si cau una bomba, cal buscar refugi i continuar treballant. El periodisme en guerra no té horaris”, ha explicat, tot reconeixent que aquestes experiències l’han enriquida com a professional i com a persona.
Finalment, Núria ha expressat el seu desencís amb la televisió pública valenciana, assegurant que À Punt no li ha donat suport ni cobertura en cap de les seues etapes a Ucraïna o a Israel. “Quan vaig denunciar censura a una productora d’À Punt, ningú em va telefonar. I des que soc corresponsal internacional, no han demanat cap informació”, ha revelat.

Tot i això, ha defensat amb fermesa el valor del periodisme local i en valencià: “No podem deixar morir el periodisme fet des de casa i en la nostra llengua. És imprescindible per a una societat crítica i informada”.