PUBLICITAT

 

Els carrers dels nostres pobles estan dedicats generalment a personalitats il·lustres, des de l’àmbit internacional fins al local. Tanmateix, a Castelló -com a la immensa majoria de localitats, si no totes- sembla que històricament ens hem oblidat de la meitat de la població: les dones. Només Santa Bàrbara i la Germana Assumpció formen part del nomenclàtor de carrers del nostre poble.

Des del projecte Carrer Història estem convençuts que la ciutadania estarà disposada a revertir esta situació. Tot i que canviar noms de vies que ja tenen vivendes no es tan complicat com sembla, a Castelló tenim uns carrers que encara estem a temps de dedicar a dones i que resultaria bastant senzill de fer. Es tracta dels que estan situats entre la caserna de la Guàrdia Civil i el Col·legi Severí Torres.

I quins noms podem posar? Xavier Martí ja va fer un exhaustiu article cap a l’any 2007 on reunia un bon grapat de castelloneres que han destacat en els seus respectius àmbit. Entre d’altres, hi havia músiques, com Carmen Franco Franco, Maria Isabel Franco Solano o Magdalena Martínez Marco; dones en l’àmbit acadèmic i cultural, com Paz Mínguez o Carme Morenilla; esportistes, com María Dolores Beltran Martí; religioses amb autoritat, com Asunción Doménech Pedrosa, Elisa Franco Martorell o Leonor Franco Martínez; dones a la política local com Angelina González o Maria Ivars.

Hi ha més, moltes més, que podem afegir a la llista. Però independentment de quin nom concret es trie o si es vol reconéixer a algun col·lectiu de dones més ampli, allò important és conscienciar-nos del que suposa que només dues dones tinguen un carrer al seu nom al nostre poble.

Carrer Història, un projecte que recuperarà el llegat dels personatges que donen nom als nostres carrers.

PUBLICITAT

Carrer Història és un projecte que tractarà de recuperar el llegat i la memòria de les persones rellevants en la història de Castelló i que tenen un carrer al seu nom. Ho farem ajudant-nos de la tecnologia dels codis QR, que col·locarem ‘in situ’ en cada carrer corresponent i que aniran vinculats a un portal web creat per a l’ocasió on apareixerà informació clara i concisa de cadascuna d’estes persones. D’esta manera el web també farà el paper de xicoteta enciclopèdia local, la qual anirem bastint a poc a poc d’informació i documents gràfics de la història del nostre poble.

Però tot això només serà possible amb la teua ajuda. El passat 20 de setembre vam començar una campanya de micromecenatge perquè pugues col·laborar activament i donar una espenta per fer este projecte una realitat.

Ens ajudes? Accedeix a l’enllaç i explora les opcions que oferim per a col·laborar.

vkm.is/carrerhistoria

Carrer Història

- PUBLICITAT -