- PUBLICITAT -

CN | Pedro Domínguez Gento

Els arbres aporten molts beneficis als nostres pobles i ciutats, i encara més als veïns que viuen al seu voltant. Ací resumim fins a 17 funcions benefiques dels nostres arbres:

1. Netegen l’aire, són potents filtres de contaminants atmosfèrics: Els arbres actuen com a filtres dels principals contaminants atmosfèrics, sobretot de petites partícules causants del deteriorament de la salut (asma, malalties pulmonars, cardiorespiratòries, al·lèrgies, etc.), incloent-hi NO2, CO2, SO2 i petites partícules com les PM10 i PM2.5 que són cancerígenes…

2. Milloren la salut física i psicològica: Hi ha molts estudis científics que demostren que la presència d’arbrat a la ciutat i el contacte amb la natura disminuïxen problemes de salut com la depressió, l’ansietat, l’estrès, migranyes, diabetis, asma,… També reduïxen el temps de recuperació de les intervencions quirúrgiques, la tensió arterial, la freqüència cardíaca, les alteracions del sistema nerviós, etc.

3. Absorbixen CO2 (principal gas hivernacle) i reduïxen el calfament del clima: Les fulles dels arbres capten CO2 participant en el cicle del carboni, de manera que el fixen dintre de la planta i reduïxen la seva presència tant en l’àmbit local com en el global.

4. Esmortixen les temperatures extremes gràcies a les seves ombres: Els edificis i paviments emmagatzemen i emeten calor (en estiu és insuportable), però la presència dels arbres esmortix aquest efecte, podent arribar a disminuir la temperatura de l’aire entre 2 i 8ºC, perquè intercepten la radiació solar que incidix a terra.

5. Protegixen i controlen els vents forts: Els arbres afavoreixen la recirculació de l’aire, mitigant la temperatura i controlen els vents creant ambients protectors enfront de meteorologies extremes.

6. Reduïxen l’erosió: Els arbres intercepten l’aigua de pluja a través de les seves fulles, reduint la velocitat amb què cau, i amb les seves arrels també redueixen la velocitat d’escorrentia fent que no hi haja tants danys per erosió i ajudant a la seva infiltració.

7. Incrementen la humitat ambiental: Gràcies a l’evapotranspiració de les fulles dels arbres, la humitat ambiental s’incrementa, fet que millora la sensació tèrmica i de confort.

8. Reduïxen l’arribada de raigs UV: La capçada dels arbres està formada per diferents capes que van esmorteint la radiació UV cap a les capes inferiors i cap al terreny, de l’ordre del 50%.

9. Reduïxen la contaminació acústica entre un 20 i un 50%: Els arbres són capaços d’absorbir el soroll entre un 20 i un 50% gràcies a l’efecte barrera de les seves capçades, fet molt important en vies amb gran intensitat de trànsit per millorar el confort dels ciutadans.

10. Són un refugi per la biodiversitat: Els arbres, sobretot els de més edat, són refugi de petits mamífers, ocells, ratpenats, insectes, que els proveïxen d’aliment i que milloren la biodiversitat de l’ecosistema i el tornen més saludable.

11. Aporten un estalvi energètic considerable: És indubtable l’estalvi energètic que pot aportar l’arbrat, actuant com a tallavents, reduint la despesa de calefacció a l’hivern (entre un 10-15%) i d’aire condicionat a l’estiu (del 20-25%)

12. Milloren la concentració i els resultats escolars: Està comprovat que ajuden a disminuir el dèficit d’atenció i hiperactivitats en nens, potencien la creativitat, el control d’emocions i el sentit estètic.

13. Milloren els vincles socials entre els veïns: L’arbrat i la naturalització dels espais verds induïxen a estrènyer vincles socials entre el veïnat, augmenten al percepció de seguretat, disminuïxen el crim i reduïxen la violència, perquè proveïxen d’experiències emocionals molt importants per la vida de la gent. La consciència de comunitat i les connexions socials donen com a resultat menors nivells de mortalitat, taxes reduïdes de suïcidis, menor vandalisme i milloren salut física i psicològica

14. Augmentem el valor dels habitatges: A nivell internacional s’han fet molts estudis en què es demostren els beneficis econòmics dels arbres, perquè repercutixen directament en l’estalvi econòmic de recursos com la salut, la filtració d’aigua, l’estalvi d’energia, la captació de contaminants,… També augmenten la durabilitat de les superfícies pavimentades i poden augmentar el valor patrimonial dels immobles (de l’ordre d’un 7%).

Caminata, Sicomoro, Mujer, Libertad

15. Són un atractiu turístic i comercial: El temps dedicat a passejar i utilitzar les zones comercials i turístiques augmenta un 30% quan aquests espais tenen presència d’arbrat o estan enjardinats.

16. Servixen per a ensenyar als xiquets i joves: Si els parcs es fan amb els arbres i plantes dels nostres ecosistemes, com hauria de ser, aleshores poden servir per a ensenyar a les noves generacions primer a respectar plantes i ecosistemes, i després a conéixer les autòctones.

17. Alegren i donen vida a l’entorn urbà: Fins i tot els arbres més grans i majors són monuments vius, tan respectables i desitjables o inclús més com els monuments històrics de pedra.

Etc. etc. etc.

Per tant, és lògic que l’OMS recomane almenys 1 arbre per cada 3 habitants dins les ciutats, per a millorar la salut, el medi ambient, el paisatge urbà, etc. I en açò, com en temes semblants, anem molt endarrerits, de manera que pocs municipis complixen aquesta recomanació. A Alzira, per exemple, només tenim entre 7.000 i 8.000 arbres, per tant ens falten uns altres 8.000.

Nosaltres venim demanant-los des de fa molts anys i s’han plantat alguns, però pocs i la majoria als afores. L’excusa que ens donen és que els carrers per baix estan plens de canonades, cables i demés elements que han anat soterrant quasi caòticament, sense deixar espai per a plantar arbres, i ara és un problemón plantar-ne qualsevol arbre als nostres carrers.

Així doncs s’han de buscar solucions, com ficar jardineres allargades per a plantes xicotetes o mitjanes i macetons d’un m3 per a arbrets, com els que ara hi ha (prou descuidats) als carrers Pio XII, Joan XXIII i on comença el carril bici que va a Carcaixent. El que no es pot fer és seguir deixant quasi tots els carrers lletjos i depriments sense cap arbre, ja hi ha prou!

Fins i tot podríem començar posant els macetons on hi hagen voluntaris pels arbres, o siga, veïns que col·laboren encarregant-se del reg i del manteniment mínim dels arbres que es planten així. Cada voluntari podria adoptar l’arbre que posen al davant de sa casa i cuidar-lo, perquè açò resulta agradable, dóna poca feina i evitaria més despesa a l’Ajuntament.

A més, donat el nostre clima, les plantes noves haurien de ser autòctones i xeròfiles, o potser alimentàries, pel que puga vindre. I per suposat cuidades amb tècniques ecològiques, afortunadament ara ja no s’utilitza el glifosat, tòxic i cancerigen, però seguixen agranant les fulles de terra, baix dels arbres, furtant els nutrients que necessiten els arbres, debilitant-los i fent-los emmalaltir. I encara continuen amb la gespa, segant-la sovint i regant-la tots els dies durant l’estiu, quan més escasseja l’aigua, per tant haurien de substituir-la per aromàtiques adequades (mai per eixa aberració que és la gespa artificial, de plàstic).

En resum, necessitem menys automòbils i molts més arbres!

Pedro Domínguez Gento
(portaveu de La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció)

www.vic.cat/serveis/territori/medi-ambient/verd-urba/beneficis-dels-arbres-a-la-ciutat

www.diarilaveu.cat/societat/propostes-deconomia-verda-i-ocupacio-78889/

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací