L’espai virtual transforma els recursos transmèdia de ràdio i televisió en recursos educatius
Font: DiariLaVeu.cat
La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, amb À Punt Media, ha posat en marxa la plataforma «Apunts de llengua», un nou espai virtual, enfocat a l’aprenentatge i l’ensenyament del valencià, que transforma els recursos transmèdia de la ràdio i televisió valenciana en recursos educatius per a «passar d’estudiar la llengua a viure-la».
Aquesta nova plataforma, que ja està disponible per a l’ús de la ciutadania, ha sigut presentada aquest dimarts, a l’edifici Rialto, per la consellera d’Educació, cultura i Esport, Raquel Tamarit; la presidenta de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, Mar Iglesias; així com la responsable de la Unitat d’Estil i Recursos Lingüístics d’À Punt, Maria Sanchis; el responsable de comunicació multimèdia d’À Punt, Pau Peiró; i l’influencer Adrià Jaén, conegut com L’Apuntador.
Aquest nou espai virtual ofereix un catàleg de «píndoles d’aprenentatge» a partir de la selecció expressament de contingut de la ràdio i la televisió d’À Punt. Tots aquests materials, que aniran augmentant progressivament –ja compta amb 700–, estan classificats per nivells –de l’A1 al C2– o categories lingüístiques, i tots ells estan «orientats a una aplicació pedagògica», segons ha explicat Sanchis.
Així, a més de visualitzar vídeos i escoltar àudios, l’eina permet la realització d’activitats digitals autocorrectives, proves diagnòstiques i l’aprenentatge basat en activitats lúdiques.
«Volem despertar l’interès pel valencià, però amb una base pedagògica», ha assegurat Sanchis, qui ha assenyalat que l’ús dels materials d’À Punt Media com a recurs per a l’aprenentatge de llengües «ens donen l’oportunitat de capbussar-nos de manera real en la llengua, a diferència d’altres materials educatius més teòrics». «Amb ‘Apunts de llengua’ proposem passar d’estudiar la llengua a viure-la, transformant l’entreteniment en un mitjà per a l’educació», ha continuat.
Així, Sanchis ha valorat la «doble utilitat» d’aquesta nova ferramenta, com a suport a l’aprenentatge però també a l’ensenyament. «Ens agradaria formar part de la caixa de ferramentes del professorat, acompanyar-lo i convertir-nos en els seus aliats», ha assenyalat durant la presentació.
Per la seua banda, Tamarit ha celebrat l’obertura d’una «finestra que s’obri a molts públics diferents», ja que es dirigeix a qualsevol persona «que tinga l’interés d’aprendre la nostra llengua». En aquest sentit, ha afirmat que «les societats que estimen la seua llengua tenen mitjans per a donar-la a conèixer», i «nosaltres tenim À Punt i el sistema educatiu, ens faltava aquesta pota».
Així mateix, Iglesias ha assenyalat l’objectiu de «posicionar» la ràdio i la televisió públiques de «manera estratègica en l’àmbit de l’ensenyament del valencià». «Volem que siga un portal de referència per a tota la societat valenciana en l’aprenentatge i la millora de l’ús del valencià des d’un perspectiva lúdica, d’entreteniment i que busca sobretot la interactivitat«, ha agregat.
«Apunts de llengua» ja compta amb una gran quantitat de continguts pujats a la seua plataforma web i es presenta com un portal obert que «cada vegada creixerà més», en paraules d’Iglesias, que ha avançat la incorporació de nous continguts, així com alguns creats específicament per a cada nivell, segons el Marc Europeu de Referència per a les Llengües.
Entre els continguts ja pujats, destaquen fragments de programes com ara «La Colla», «l’Hora Fosca» o «Trau la Llengua», amb la possibilitat de visualitzar-los amb subtítols o canviar la velocitat del reproductor per a facilitar la seua escolta i comprensió. A més, l’espai ja compta amb prop de 500 activitats a mode d’exercicis didàctics interactius, una quantitat que s’espera «duplicar» al llarg d’enguany, segons ha apuntat Peiró.
Així mateix, la plataforma inclou un microespai anomenat «El Rebost», en què es publiquen diàriament articles d’actualitat relacionats amb la llengua, novetats bibliogràfiques d’editorials valencianes i agendes culturals. Així, el públic infantil compta amb una secció pròpia anomenada «La Colla», amb material específic.
Per a engegar el projecte s’ha comptat amb la col·laboració d’Edicions Bromera, que ha sigut l’encarregada de l’elaboració de continguts específics i l’adaptació didàctica i pedagògica de materials audiovisuals d’À Punt Media, així com alguns extrets de l’arxiu de la Ràdio Televisió Valenciana. En aquest sentit, Tamarit ha valorat el «el treball encomiable» de l’editorial valenciana, a la qual ha definit com «l’artífex» d’aquesta plataforma.
L’altra empresa col·laboradora amb el projecte «Apunts de llengua» ha sigut Bitban, que s’ha ocupat del funcionament a nivell tècnic i el vessant tecnològic de la plataforma. Així mateix, l’espai web integra el diccionari normatiu de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).