- PUBLICITAT -

La jornada, amb el lema “Fem poble, parlem valencià”, reuneix comunitats educatives en defensa de la diversitat, la cultura i la llengua valenciana, amb la participació de destacades personalitats i un ampli programa d’activitats

CN | Escola Valenciana

El municipi de Benimodo ha acollit hui les Trobades d’Escola Valenciana 2024 de les comarques de la Ribera amb una gran participació. Sota el lema “Fem poble, parlem valencià”, les comunitats educatives, entre elles la de Castelló han acompanyat a la Coordinadora per la llengua de centres en valencià de la Ribera, han defensat un model educatiu de qualitat, plurilingüe i multicultural, així com referents com Vicent Andrés Estellés i Didín Puig.

Benimodo, la Ribera

Els carrers i les places de Benimodo han acollit aquest matí la 39a Trobada de Centres en Valencià de la Ribera, organitzada per la Comissió d’activistes, la Coordinadora de centres en valencià de la Ribera – Escola Valenciana i l’Ajuntament de Benimodo. La presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó i Carinyena, ha destacat la capacitat de mobilització de les Trobades, “una festa multitudinària per la llengua que necessitem encara hui tant famílies com docents, una història lúdica que connecta llengua i educació pública, un vincle que perilla amb el nou govern de PP i VOX i la seua política d’odi, segregació i persecució.”

PUBLICITAT

En aquest sentit, el president de la Coordinadora de centres en valencià de la Ribera, Joan Cortés, ha assenyalat que, malgrat la toxicitat i l’interés per dividir i enfrontar la societat valenciana, “defensarem un model educatiu de qualitat, d’èxit acadèmic, compensador de desigualtats socials, que cultive els valors humanístics i que siga reflex de la diversitat lingüística i multilcutural que ens envolta, un model que ens obri el futur de bat a bat, cap a un autèntic progrés i benestar social”. Per la seua part, l’alcalde de Benimodo, Paco Teruel Machí, ha acabat el seu parlament amb el missatge: “Fem cultura, fem poble però, sobretot, fem-ho en valencià”.

Entre les autoritats assistents, Montse Morales i Payà, d’Escola Valenciana, el president de la Diputació de València, Vicent Mompó Aledo; el president del Consorci Ribera i Valldigna, Vicent Estruch Bellver; la presidenta de la Mancomunitat de la Ribera Alta; Paqui Momparler Orta; la presidenta del Consell Valencià de Cultura, Dolors Pedrós Company; la filla de Vicent Andrés Estellés, Carmina Andrés; Josep Francesc Chaqués i Noverques, de la Fundació Sambori; la diputada d’Hisenda de la Diputació de València, Laura Sáez Martínez; el cronista de Benimodo Rafael López Andrada; el diputat de les Corts Valencianes Joan Baldoví Roda i la diputada de la Diputació de València Dolors Gimeno Valero, ambdós de Compromís; del PSOE-PSOE, el secretari d’Organització de País, Vicent Mascarell Tarrazonal, la secretària de Cultura, Neus Garrigues Calatayud, el secretari de la Gestió del Talent, Miquel Soler Gracia, i Arcadi España, de la direcció federal i secretari d’Estat de política territorial i memòria democràtica del govern central, a més de representants polítics dels municipis de la Ribera.

Aquesta ha estat la segona vegada que el poble de la periodista, escriptora i activista Didín Puig ha acollit la Trobada d’Escola Valenciana. La primera fou en 1988. L’edició d’enguany, ha acollit la participació de 30.000 persones arribades de municipis com Albalat de la Ribera, Alberic, Alcàntera de Xúquer, L’Alcúdia, Alfarb, Algemesí, Alginet, Almussafes, Antella, Alzira, Benicull, Benimodo, Benifaió, Carcaixent, Carlet, Castelló, Catadau, Corbera, Cullera, Favara, Fortaleny, Gandia, Gavarda, Sumacàrcer, Guadassuar, La Pobla Llarga, Llaurí, Llombai, Manuel, Massalavés, Montroi, Montserrat, Paiporta, Piles, Polinyà de Xúquer, Quart de Poblet, Riola, Rafaelguardaf, Real, Sueca, Senyera, Tavernes Blanques, Torís i València.

Amb més de cent tallers i paradetes diverses, ha comptat amb el suport de nombrosos centres, entitats i col·lectius, a més d’una programació cultural i esportiva destacada: cercavila amb xirimiters, gegants i cabuts, actuacions de música i danses populars, premis, animacions de carrer, muixeranga, jocs d’escacs de mida humana, exhibició de pàdel, exposicions, així com el concert Dani Miquel i els Ma Me Mi Mo Músics.

La programació amb motiu de la 39a Trobada de centres en valencià de la Ribera s’hi desenvoluparà tot any, amb activitats com el 26é Premi Sambori comarcal i local, la 4a Nit de la Ribera, visites guiades a Benimodo, presentació del projecte comarcal de l’Aula Didàctica Didín Puig i taller de recitació poètic i recitació col·lectiva de l’antologia de Vicent Andrés Estellés, entre d’altres.

Entitats col·laboradores

Les Trobades 2024 tenen el suport de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández, Aproop, Bromera, Abacus, Unión Alcoyana i Ofideco. També, de la Fundació Full, amb què Escola Valenciana comparteix el projecte “Llibres al cim. Cent d’Estellés”, per a divulgar el llegat del poeta entre les comunitats educatives, i de la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València, que ha incorporat activitats a les programacions comarcals.

Font de la informació i imatges ‘Escola Valenciana’.

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací