PUBLICITAT

 

Això deia el Sr. Íñigo Errejón quan, uns dies abans de les eleccions europees i municipals del 26 de maig, li van preguntar sobre els presos polítics catalans electes (quatre diputats i un senador) quan el Congrés i el Senat va suspendre els drets d’aquests parlamentaris (El Nacional, 24 de maig de 2019 – Vídeo). Van ser les meses d’aquestes cambres, sense cap mena de respecte pels electors que van recolzar amb els seus vots aquests presos polítics, que van suspendre dels seus drets els diputats Jordi Sánchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull i Josep Rull i el senador Raül Romeva, malgrat que havien estat votats pels milers de ciutadans. Al Sr. Errejón li quedava “muy lejos”, com va dir ell mateix, la injustícia feta a uns parlamentaris, recolzats pels vots de milers i milers de persones.

Deu ser per això (ja que Compromís anirà a les eleccions del 10 de novembre amb el partit del Sr. Errejón) que aquesta coalició no s’ha adherit a la Declaració de la Llotja de Mar, signada el passat 25 d’octubre a Barcelona, un text que denuncia la sentència del Suprem contra els presos polítics, demana la seua llibertat, la mediació internacional en aquest conflicte de Catalunya amb Espanya i poder exercir el dret a l’autodeterminació. Aquesta Declaració la varen signar el PDeCat, la Crida, ERC, la Cup, Més per Mallorca, Més per Menorca, Bildu i el BNG. I també els partits valencians, Esquerra Valenciana i República Valenciana. Però no Compromís ni el Bloc.

Des del Bloc s’han afanyat a dir que aquest partit ja va expressar el seu rebuig a la sentència contra els presos polítics. I la Sra. Mónica Oltra ja se’n va desmarcar, amb una actitud equidistant. Segurament a ella també li “pilla muy lejos” la injustícia de la sentència, com al Sr. Errejón. I per això no és capaç de comprometre’s en la defensa dels drets d’aquests presos polítics.

Aquesta pretesa neutralitat de Compromís (per no perdre vots?) és un frau als seus militants, que estan més a prop de la Declaració de la Llotja de Mar, que els seus dirigents. Però en política no es pot ser neutral. Per això Compromís hauria de tindre en compte, en relació a la seua absència en la signatura d’aquest text, les paraules l’arquebisbe sud-africà, Desmond Tutú, lluitador contra l’apartheid: “Si eres neutral davant la injustícia, has escollit el costat de l’opressor”.

Desgraciadament, a Compromís (qui ho hauria de dir) li “pilla muy lejos” una declaració, com la firmada a Barcelona, en defensa de la llibertat de Catalunya i en demanda d’una mediació internacional per resoldre aquest conflicte. Sé de votants de Compromís que votaran aquesta coalició el 10 de novembre, havent-se de tapar el nas. O que no votaran Compromís.

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -