- PUBLICITAT -

 

La cinquena sessió del Club de Lectura de Castelló va tenir lloc el passat dijous 4 de març. Estava previst fer-la el 28 de gener, però les noves restriccions ho van impedir, i vam haver d’ajornar, a una data extraordinària, la sessió. I sembla que, per altres motius que després us contaré, la extraordinarietat de la data se manté. Malgrat que la situació epidemiològica ha millorat, mantenint totes les mesures de seguretat, ens vam reunir un grup de lectors per tal de parlar de «L’assassí que estimava els llibres» de Martí Domínguez. I sembla que esta vegada no la vam encertar. No sempre és possible, abans de llegir un llibre, saber si agradarà o no als lectors. I esta vegada no va ser així i, en general, a la majoria el llibre no els hi va agradar. Però, com sempre, en vam treure profit. Vam ser capaços d’estar parlant més d’un hora del contingut i personatges, de la història, de llibreries i odis i fílies, de si és creïble assassinar per orgull, i per una traducció mal feta.

El proper llibre, que comentarem a la biblioteca el proper dimarts 30 de març, serà «Matèria de Bretanya» de Carmelina Sanchez-Cutillas. Com ja sabreu, l’autora ha estat nomenada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua Escriptora de l’Any 2020. El nomenament ha estat ampliat també a l’any 2021 per motiu de l’ajornament de les activitats al 2020 per causa de la crisi de la COVID-19. Per motiu d’este nomenament l’Acadèmia ha fet una edició especial de la seua obra més coneguda, «Matèria de Bretanya», edició que podrem gaudir al Club de Lectura. Junt a esta edició especial s’ha preparat una exposició que està anat per mols pobles i ciutats del nostre territori, i de la vesprada del 26 al 31 de març estarà a la Biblioteca de Castelló perquè pugau gaudir-la. Eixe és el motiu de la data extraordinària per al club de lectura, perquè començarem la sessió amb la visita de l’exposició per a continuar després amb la reunió habitual. Per fer boca abans de la visita us recomanem que veieu abans el documental «Carmelina, mar i cel». El podeu trobar a la web d’À puntmedia.

PUBLICITAT

“El meu avi resava el rosari a sa casa, a soles i sense donar la llanda a ningú. Jo no sabia si ell era republicà, perquè encara que érem en l’època de la República jo en coneixia molt pocs, de republicans, i sentia com les senyores es planyien per aquell rei tan simpàtic i tan espanyol que se n’havia hagut d’anar d’aquella manera (…) recorde que malgrat i no saber si ell era republicà, el sentia malparlar dels Borbons i deia que havien estat fatídics per a la nostra història. Per això a ciutat, a sa casa, tenia un retrat d’un d’ells, que li dien Felip d’Anjou, i, com que es veu que havia estat el més bord de tots, el tenia penjat cap per avall (…)”

Carmelina Sánchez-Cutillas (Madrid, 1927 – València, 1999), ens agrade més o menys, serà per sempre, i sobretot, l’autora de Matèria de Bretanya. En este llibre, ambientat a l’Altea de poc abans de la Guerra Civil, l’autora ens va contar la seua infància i tot l’ambient que la rodejava, i de la que és un exemple el fragment citat al paràgraf anterior. D’este llibre s’ha dit que captiva per la poètica precisió de la seua prosa i per ser un relat de relats que connecten amb un temps i un espai concrets.

Malgrat néixer a Madrid, molt prompte s’instal·la, amb la seua família, entre València i Altea. La retrobada amb el seu avi Francesc Martínez i Martínez, folklorista, erudit, degà del Centre de Cultura de València i membre de Lo Rat Penat, és la trobada amb les seues arrels i amb la llengua dels valencians. La lectura de l’obra, que va ser Premi Octubre de 1995, ens permetrà un passeig per aquella Matèria de Bretanya que acabava connectant (per això el títol) els records d’infantesa amb els mites artúrics de Lancelot i Perceval. El rei Artús, la reina Ginebra i el Sant Graal amb el paisatge de la Marina. Llegiu-la, paga la pena.

Tornem a recordar que tenim termòmetre, gel hidroalcoholic, i que mantindrem les distàncies de seguretat amb mascareta… Tot el que cal per tenir una agradable experiència sense perill.

Ja sabeu, si no la teniu a casa, podeu recollir-la a la biblioteca. Us esperem a les 7 de la vesprada, com sempre.

Pep Beltran
Coordinador Club de Lectura de Castelló

Club de lectura de Castelló

- PUBLICITAT -