24 de setembre de 2024: Mare de Déu de la Mercé
CN | Xavier Martí
Celebrem hui la memòria de la benaurada Mare de Déu de la Mercé. L’orde que va fundar sant Pere Nolasc al començament del segle XIII per a la redempció dels captius cristians rep el nom d’esta advocació. Dir ‘mercé’ és dir misericòrdia, perdó o recompensa. L’hipocorístic és Merxe (o Merche). En castellà, Mercedes. A Castelló hi ha tretze Mercedes, tres Maria de las Mercedes i una Mercé Anna. Feliç onomàstica!
Hui també és Sant Isarn [o Isern] de Marsella, un abat provençal del segle XI. A Castelló trobem el cognom derivat ‘Isern’. Trenta persones el porten com a primer cognom, i trenta-una com a segon. El primer Isern que tinc documentat a Castelló és Felip Isern, natural de Manuel (* ca. 1801); per això alguns d’este llinatge són coneguts com els Felips. I hi ha una partida dels Felips i un camí dels Felips. I la primera és Josefa Isern, nascuda a Castelló vora l’any 1812. Potser foren germans. Destacarem a Amàlia Isern Roca, que va prendre l’hàbit de dominica de l’orde de Predicadors amb el nom de María Dolores de la Cruz; això fou a Alcanyís el 24 de maig de 1955; durant uns anys va estar a Xile i ara residix a Saragossa. I també destaquem a Tobies Isern Estrela, tuba soliste de l’Orquestra Simfònica de les Balears.
D’altra banda, l’evangeli de hui, brevíssim, és aquell en què diu: «Ma mare i els meus germans són aquells que escolten la paraula de Déu i la posen en pràctica». O siga, que hi ha moltes formes de comunitat i potser la família de sang no és la més important. O no tant.