- PUBLICITAT -

 

Marta π / Modesto Serradel  / Fotos: Joanjo Puertos i Santo Franco – Castelló

Oratge mes MARÇ 2022

“Continua sense ploure. Esperem que canvie en març, perquè necessitem aigua i la necessitem ja.” Així acabava el resum de l’oratge de febrer… Després de demanar-ho tant, la pluja per fi ha arribat!!!

PUBLICITAT

Anem a repassar algunes de les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). Ha plogut quasi 8 vegades més del que és habitual per a un mes de març. Més encara, és el mes que més ha plogut des de 1950, superant l’octubre de 2000 i l’octubre de 1957. Ha plogut tant que la quantitat acumulada en març és més del doble de la que s’arreplega habitualment durant els 3 mesos de primavera, i més de la meitat de tot el que plou un any normal. Segons l’AEMET, aquesta situació s’explica per la durada dels temporals. El primer, més curt, entre els dies 3 i 7, i el segon, més llarg, entre el dies 16 i el 26. I per acabar d’arrodonir-ho, el dia 30, amb les seues pluges generalitzades. Al poble hem tingut bona mostra de tot això amb els 350,4 l/m2 arreplegats durant els 19 dies que va ploure!

Un altre rècord fa referència a la insolació. Com a conseqüència de tants dies amb núvols, països europeus com ara Àustria, Croàcia o Polònia han tingut més del doble d’hores de sol que nosaltres. Molt cridanera la situació viscuda durant el temporal llarg, quan la major part de la comunitat quasi no va registrar hores de sol!

Per altra banda, no podem oblidar la pols en suspensió procedent del desert. Va estar present durant el tot el mes, però recordem especialment el dia 15, perquè va arribar una gran quantitat gràcies a la borrasca Celia.

A més a més de ser extremadament humit, març també ha sigut molt fred, el més fred des de 2011 segons l’AEMET. Les nits càlides (gràcies als núvols i malgrat el vent) i els dies freds (per l’absència del sol) han provocat un altre rècord: la menor diferència entre temperatures màximes i mínimes d’un mes de març des de 1950. A Castelló la mitjana de les màximes s’ha quedat en 16,5°C, mentre que la de les mínimes ha pujat fins els 9,5°C.

Parlem un poc més del comportament atípic de les temperatures màximes, 3,1°C més baixes de l’habitual, i per això més fredes que les dels 3 mesos d’hivern. De fet, segons l’AEMET, des de després de la guerra civil, març de 2022 és la única vegada on cap observatori de la comunitat arriba a una màxima igual o superior a 25°C. En el cas de Castelló, la màxima, de 24,5°C, es va marcar els dies 2 i 3, mentre que la mínima més baixa va ser de 4°C, registrada els dies 1 i 9.

Ara que ha començat, no sembla que tinga ganes de parar de ploure. Caldrà seguir l’evolució durant el mes d’abril…

Marta π

 

- PUBLICITAT -