Entre rituals centenaris i patrimoni, Manuel reviu la seua història amb la Solta de l’Aigua i la Fireta
CN | Maria
El passat diumenge 2 de febrer de 2025, la localitat de Manuel va viure una jornada plena de tradició i patrimoni amb la celebració de la Candelària i el seu històric porrat, conegut popularment com La Fireta. La festivitat, que combina actes religiosos, històrics i populars, va atraure nombrosos veïns i visitants que van participar activament en les diverses activitats programades.
La Solta de l’Aigua: un ritu centenari
Els actes van començar a les 9.00 hores a les portes de l’Ajuntament de Manuel amb un dels moments més esperats: la Solta de l’Aigua de la Sèquia Comuna de l’Ènova. Aquesta tradició ancestral, documentada des de l’any 1601, marca el moment en què es tornen a obrir les comportes de la sèquia després d’haver estat tancada des de Sant Antoni per a la seua neteja.
L’acte va comptar amb la participació de nombroses autoritats i veïns i veïnes de Manuel i pobles del voltant com Castelló, passades les 9.30 h i després d’una cercavila acompanyants de dolçainers i tabaleters va arribar el moment d’obrir la comporta en l’Argue, permetent que l’aigua tornara a circular per la sèquia. A l’acte van assistir també sequiers de l’Ènova, Rafelguaraf, Senyera, Sant Joanet, Castelló i la Pobla Llarga, pobles que històricament s’han beneficiat de l’aigua de la Comuna.
Des d’allí, es va fer un recorregut pels primers partidors de la sèquia, com el de la Sèquia Parada, que porta l’aigua cap a les Foies, i el de la Sèquia del Terç, que rega Castelló.
Ruta pel patrimoni de Manuel
Després de la Solta de l’Aigua, es va iniciar una interessant ruta guiada pel patrimoni històric de Manuel, organitzada per l’Associació Cultural Mitja Galta. Al llarg del recorregut, els assistents van poder descobrir la història i l’evolució del poble a través de les explicacions de Maria Josep Cortés, qui va coordinar la visita, juntament amb les intervencions de Pau Martínez, Pau Viciano i Pau Pastor.
Una de les primeres parades va ser la plaça del Sol, on es va explicar el traçat històric de la sèquia i la disposició del municipi en relació amb altres punts clau com Faldeta, Torreta, l’Abat i Sans. A continuació, es va visitar la placeta de Sant Gil, un lloc emblemàtic on es van abordar episodis rellevants de la història local, com la Guerra de Successió i la crema de Manuel, la carta pobla i els carrers que formaven el nucli original del poble després de la repoblació.
Els participants també van conéixer la història de la mesquita original, la posterior església i la nova església, així com la devoció local a la Mare de Déu de la Misericòrdia. La ruta va finalitzar amb una visita a la casa del pintor Estruch, una figura rellevant en l’àmbit artístic local, seguida d’una agradable picadeta per a recuperar forces.
La Fireta i la processó de les Candeletes
Ja en un ambient més festiu, els assistents van gaudir d’una visita al porrat de Manuel, conegut com La Fireta, un esdeveniment que cada any reuneix parades de productes artesanals, dolços típics i altres atractius tradicionals.
Un dels moments més entranyables de la jornada va ser la processó de les Candeletes, on els xiquets i xiquetes van desfilar portant espelmes en honor a la Candelària, mantenint viva una de les tradicions més arrelades d’aquestes dates.
Un final de festa amb bon ambient
Abans de concloure la celebració, l’Ajuntament de Manuel va convidar tots els assistents a compartir un vermut, fomentant la convivència i l’intercanvi d’impressions entre veïns i visitants.
Un vincle cultural que es reforça
A més, cal destacar la participació de membres de l’Associació Cultural La Fundació de Castelló, que van acudir a la convocatòria de l’associació agermanada Mitja Galta de Manuel, reforçant els llaços de col•laboració entre ambdós col•lectius. Aquesta trobada no sols va servir per a compartir experiències, sinó també per aprofundir en la difusió del patrimoni local i continuar treballant conjuntament en la preservació de la memòria històrica de la Ribera.
Amb aquest tipus d’activitats, Manuel amb l’Associació Cultural Mitja Galta ha reafirmat la seua aposta per la tradició i la cultura, consolidant la Candelària i la Fireta com dues cites ineludibles en el calendari festiu de la comarca.