Hui dia 12, com cada segon divendres de febrer, Mans Unides ens convida a participar en el dia del dejuni voluntari, en solidaritat amb els milions de persones que encara passen fam al nostre món.
Enguany la 62ena campanya de Mans Unides, porta com a lema, “Contagia solidaritat per acabar amb la fam”. I és que només la solidaritat farà posarà fi a aquesta pandèmia que, cada any, mata milions de persones pel fet que no poden menjar.
En aquest moment, amb més 95 milions de contagis per covid al planeta, són més de 800 milions les persones que passen fam i 1.300 milions d’hòmens, dones i xiquets que es veuen afectats per la pobresa. Per això Mans Unides denuncia les conseqüències que la pandèmia de la covid té sobre les persones més vulnerables.
En aquesta campanya, Mans Unides vol promoure la solidaritat per combatre la pandèmia de la desigualtat. Així mateix aquesta ONG, alhora que treballa per defensar la dignitat i els drets dels més vulnerables, ens demana que tots ens involucrem per generar nous estils de vida més solidaris i que l’economia i la política ajuden a crear condicions de vida més humanes.
Com informa Mans Unides, “els 1.300 milions de persones que al principi del 2.000 patien una pobresa multidimensional, (dels quals el 84,5% viuen a l’Àsia del sud i a l’Àfrica subsahariana), podran augmentar en 500 milions a causa de la pandèmia”.
El maig de l’any passat, Fernando Chica, observador de la Santa Seu davant la FAO, exposava amb un article seu un fet terrible: el 2018 hi havia 113 milions de persones que passaven fam en 53 països del mon. I un any després, el 2019, ja eren 135 els milions de persones, en 55 països, que patien fam. I Clara Pardo, presidenta de Mans Unides, també el passat mes de maig, deia que “aquesta crisi aprofundirà la bretxa entre Nord i Sud” (Religión Digital, 9 de maig de 2020).
Les xifres encara són més horroroses al Tercer Món, com denunciava el bisbe Nicolás Castellanos (Religión Digital, 8 maig de 2020), quan afirmava que hi havia 2.800.000 de bolivians que passaven fam.
Ja el juliol de 2020, Oxfam calculava que 700.000 persones podien caure en la pobresa a l’estat espanyol, degut a la Covid-19 (La Vanguardia 7 de juliol de 2020). Per això l’any passat el papa Francesc va exigir als països rics que cancel·laren el deute als països pobres (Religión Digital, 1 de setembre de 2020), alhora que denuncià “una economia malalta, on milions de xiquets continuen morint de fam i sense educació”. També el passat mes d’octubre, el papa adreçà una missatge a la FAO, amb motiu del seu 75è aniversari, on va demanar que es creara un Fons Mundial contra la fam, amb els diners que es gasten en armes, ja que com va dir el papa, “la fam no és una tragèdia sinó una vergonya”.
Mans Unides, que porta 62 anys treballant a favor de la solidaritat universal, denuncia la indiferència internacional davant la dramàtica realitat que viuen 1.300 milions de persones afectades per la pobresa. Per això cal que tots posem el nostre gra d’arena per combatre la fam i acabar amb la pobresa, cosa que ens ajudarà també a superar les crisis sanitàries, per així construir una societat més digna per a tothom.