- PUBLICITAT -

CN | Eva Remolina | AMIC

L’origen dels bunyols es remunta a l’antiguitat. Sembla que les primeres versions d’aquests dolços aparegueren a l’antiga Roma, on els romans preparaven una mena de massa fregida coneguda com a “frictilia”. Aquestes preparacions es feien amb farina, aigua i mel, i eren servides durant les festivitats.

Amb el pas del temps, les receptes i les tècniques de preparació van evolucionar, i els bunyols van anar guanyant popularitat a Europa, especialment durant l’edat mitjana. En aquesta època, es van introduir ingredients com l’oli d’oliva i espècies, que van enriquir el seu sabor.

A Catalunya, els bunyols són molt apreciats, especialment durant les festes de la Candelera (2 de febrer) i durant el Carnaval. Els bunyols de vent, elaborats amb una massa lleugera i farcits de crema o nata, són un dels més populars. Altres variants inclouen els bunyols de bacallà, una preparació salada que es consumeix especialment durant la Setmana Santa.

Navidad, Buñuelos, Tradicion, ComidaA altres regions del món, els bunyols també han trobat la seva expressió. A França, els “beignets” són dolços semblants que es fan sovint durant el Carnaval. A Mèxic, els “bunyols” són típics del Dia de Mort i es preparen amb canyella i sucre.

Els bunyols no són només un plaer gastronòmic, sinó que també tenen un significat simbòlic. En moltes cultures, el seu consum està vinculat a rituals de celebració i a l’alegria. La seva forma rodona simbolitza la unitat i són un aliment que sovint es comparteix en família i amics.

En la tradició catalana, els bunyols de vent es consideren un deliciós complement a les festivitats, simbolitzant el final de l’hivern i l’arribada de la primavera.

Els bunyols al País Valencià

CN | Maria

Els bunyols són una tradició arrelada i molt popular al País Valencià, especialment durant les festes de Falles i altres celebracions locals. Amb una recepta senzilla però versàtil, els bunyols valencians es preparen habitualment amb una massa feta de farina, aigua i sucre, però poden incloure ingredients variats segons la regió o l’època de l’any.

El bunyol de carabassa és potser el més emblemàtic del País Valencià. Es caracteritza per una textura esponjosa, amb un toc dolç i un sabor únic que li aporta la carabassa, que es cou, es tritura i s’incorpora a la massa. Aquesta versió es prepara principalment durant la setmana de Falles a València, on les parades de bunyoleres (o llocs ambulants de bunyols) ofereixen aquests dolços a veïns i turistes.

A més dels bunyols de carabassa, existeixen també altres varietats, com els bunyols de vent, que no inclouen carabassa i solen tenir una textura més lleugera. En tots els casos, els bunyols es fregeixen en oli calent fins a obtenir una superfície daurada i cruixent, i sovint es serveixen calents i empolsinats amb sucre.

Aquesta tradició de menjar bunyols en festes també està molt associada a un ambient de germanor i de celebració col·lectiva. En moltes llars i colles festives, la gent es reuneix per preparar-los i gaudir-ne junts, acompanyats sovint d’un xocolate calent, creant així un vincle entre cultura, gastronomia i germanor.

- PUBLICITAT -