Per Eva Remolina / AMIC
Les formigues (formicidae) són insectes que pertanyen al grup dels Himenòpters. Aquests animals, han estat sovint protagonistes de nombroses rondalles infantils, gràcies en part a la seva capacitat de treball i a la seva incommensurable força. Habiten en gairebé tot el planeta, a excepció de l’Antàrtida, i s’estima que hi ha milers de bilions d’exemplars per tota la superfície terrestre classificades en més de 22000 espècies diferents. La seva presència en la major part del món es deu a la seva capacitat d’adaptació a diferents ecosistemes i a la seva envejable manera d’organitzar-se. Però existeixen moltes altres curiositats d’aquests animalons que descobrirem en aquest article. Per exemple, i entre d’altres:
Les formigues són l’únic grup animal a excepció dels mamífers que aprenen de manera interactiva i no per imitació. I és que per exemple, a l’hora de recol·lectar, les més inexpertes van acompanyades d’una altra amb més experiència i els ensenya com fer-ho fins que estan preparades per a continuar en solitari.
– Cada formiga reina produeix entre 800 i 1500 ous.
– Les formigues són animals molt nets que cuiden per si mateixes de la seva higiene personal, i en el cas que no puguin, són ajudades per altres membres de la seva colònia.
– Cada colònia té una olor diferent que les ajuda a diferenciar-se i reconèixer-se.
– El sentit més desenvolupat d’una formiga és l’olfacte, i és que posseeixen fins a cinc vegades més receptors d’olor que altres insectes.
– S’ocupen d’enterrar als seus morts: quan alguna formiga mor dins del formiguer o en les seves proximitats, les companyes transporten el seu cos fins a un lloc segur.
Les formigues, com qualsevol altre animal, són fonamentals per al manteniment de l’ecosistema. En aquest cas en particular, s’alimenten d’insectes, aconsegint l’equilibri d’espècies, pol·linitzen, distribueixen les llavors d’una banda a una altra i així mateix, serveixen d’aliment a altres animals com els ossos formiguers, les aranyes o els amfibis.