- PUBLICITAT -

Grup d’amics format per Martin, Salvador, Javier, Eduardo, Federico, Paco, Manolo, Pepe, Vicent i Juan Vicente. Al mateix temps Eduard Guillem també plantà una falla al seu corral

CN | Eduardo Perucho | Aida

L’arrel de les Falles de Castelló s’enfonsa en la història plena de vida dels seus carrers i la passió compartida dels seus habitants. Un record encara viu que comença l’any 1967, quan, sense imatges, però amb una força inoblidable, quan un grup d’amics plantà la primera falla al carrer a Castelló. Eduard Guillem plantà també aquest any, 1967 una falla al seu corral.

L’any següent, en 1968, el grup de joves decidí abraçar la tradició amb entusiasme, construint un altra falla al carrer Sant Josep. Aquest grup estava format per Martin Capdevila, Salvador Espinosa, Javier Perales, Eduardo Romero, Federico Soro, Paco Molina, Manolo Beltran, Pepe Granero, Vicent Franco i Juan Vicente Estellés. Enmig dels vents capritxosos d’aquell any, fins i tot el canó de la falla es va aventurar i un matí va aparèixer a un lloc inesperat, prop de la màquina de tren.

PUBLICITAT
Javier Perales

L’any 1969, aquest grup d’amics va continuar amb la seua passió, millorant cada any i aportant nous detalls al monument. Les seues creacions anaven prenent mida i refinament, com es pot apreciar en la imatge d’aquella època. La seua ubicació, al carrer Sant Josep al número 19, hui en dia és el lloc on es planta la falla Sant Rafael.

Manolo Beltran
Pepe Granero

Durant la Setmana Santa de 1969, Eduardo Perucho es va trobar amb Eduard Guillem Alcover, artista faller de renom anys després, que li va revelar la seua pròpia experiència amb les falles. Eduard li va contar com, ell també en els anys 1967 i 1968, havia construït una xicoteta falla que cremava al corral de la seua casa. Però en 1969, sota l’empenta de la seua mare, Dolores Alcover, va decidir portar-la al carrer per evitar el perill d’encendre la falla al corral. Així va néixer la Falla Les Moreretes.

Falla Sant Rafael 1970 , Església de Castelló

Al quart any, el grup d’amics va deixar de construir falles, obrint el camí per a la creació de la Falla Sant Rafael, en la temporada 1969/1970. Eduardo Perucho, va començar a buscar gent per a formar una comissió, aquesta iniciativa va ser rebuda amb un suport sorprenent per part de la comunitat. El seu primer pas va ser reunir gent disposada a donar suport a la iniciativa, i la resposta va ser extraordinària.

Falla Sant Rafael 1970
Falla Sant Rafael 1970

Un any després, en 1970/1971, Pepe Bataller, qui havia sigut membre de la Falla Sant Rafael, va fundar una nova comissió, la Falla l’Almenà. El seu monument va ser plantat a l’encreuament de “la botiga de Morales”, hui situat als carrers Francesc Benetó, Ausiàs Marc i Pérez Valls.

Falla Sant Rafael 1970
Falla Sant Rafael 1970

Finalment, el març de 1971, la Falla Sant Rafael va presenciar la crema del seu últim monument del segle XX, només per renéixer amb l’inici del segle XXI, trenta-nou anys després, amb l’impuls novament del seu fundador, Eduardo Perucho. Hui en dia, aquesta falla continua plantant any rere any, recordant el passat i mirant cap al futur.

Falla Sant Rafael 1971

Des de CN, agraïm a Eduardo Perucho el seu relat, i l’animem a continuar compartint amb nosaltres més històries i anècdotes sobre les falles de Castelló. La seua narrativa ens recorda que les falles no només són monuments de cartró i foc, sinó també un lligam profund amb la gent, la tradició i la cultura del nostre poble.

- PUBLICITAT -