El principi de la conservació de l’energia diu que l’energia ni es crea ni es destrueix tan sols es transforma, les següents imatges demostraran que certa energia es transforma en escombraries.
Però anem per parts, hi ha una cita atribuïda a Sòcrates que diu: “Los jóvenes de hoy aman el lujo, tienen manías y desprecian la autoridad. Responden a sus padres, cruzan las piernas y tiranizan a sus maestros” i dic atribuïda perquè segons alguns historiadors Sòcrates mai va dir una cosa pareguda. Alguns gasten aquesta cita per disculpar certes actituds incíviques dels jóvens donant a entendre que els joves sempre s’han comportat així en altres cultures i èpoques passades i que aquesta actitud forma part de la seua natura o del putxero d’hormones propi de la seua edat. Dubte molt que en l’època de Sòcrates els joves estigueren contínuament bombardejats amb una contínua sobreestimulació consumista, tòxica sobre competitiva i egocèntrica provinent de tot arreu (majorment dels mitjans de comunicació i noves tecnologies).
Suposem aquesta escena, ja que estem amb Sòcrates seguim amb ell, ‘pos’ això, és un dia que Sòcrates estava explicant alguna cosa als seus alumnes quan a un d’aquests elements l’avisa vibrant i silenciosament d’un nou vídeo a TikTok (Si tens fills que adolescents o preadolescents i TikTok et sona a marca de despertadors, ‘espavila’t’ i posat al dia del tipus de contingut que hi ha a aquesta xarxa social), bé aquest jove en mitat de classe revisa clandestinament el seu telèfon mòbil, a part d’ignorar al professor i les seues ensenyances el xaval ara és captiu de tota mena de publicitat tant explicita com subliminal, és el preu a pagar per estar connectat contínuament i poder accedir a l’últim contingut de moda. Una d’aquestes publicitats podria ser per exemple la d’alguna beguda energètica que el xaval associarà immediatament a un estil de vida trepidant, excitant i divertit, esports extrems, combats, música de dubtosa qualitat, videojocs…. resumint un poc aquesta imatge:
Afortunadament per a Sòcrates en la seua època no existien aquestes modernitats, ni a l’època de Sòcrates ni a cap altre període de la història, l’aparició de les noves tecnologies és un fet recent, mai els pares, professors, educador, tutors, etc. s’han hagut d’enfrontar als reptes que ens du la societat de la informació i les noves tecnologies.
Bo! que me’n vaig per les rames!, jo venia a parlar o millor dit a mostrar les escombraries que deixen els nostres joves, deixalles ‘ENERGÈTIQUES’, algú pensarà, mal animalot, no para de renegar dels joves!, jo mateix de vegades pense “mare de déu encara no tinc 40 i ja parle com un iaio renegant de la joventut”, em queixe dels joves per un bon motiu. No fa tant vaig traure d’un hort dos dotzenes de botelles de vidre i molt variades, botelles de cervesa, cassalla, brandi, etc. aquest tipus de beguda que és més del gust de gent que a part de tindre els ‘ous peludets‘ ja té alguna cana que altra, si té el privilegi de conservar el monyo, d’aquesta gent també em queixe, però no done ni un duro per ells, els done per perduts, no pretenc que ara a la ‘bellea’ aprenguen maneres, és per això que em queixe dels joves en aquest article, crec que cal dedicar l’esforç en educar la joventut, perquè com diuen per ací “l’arbre s’adreça des de xicotet”. També parle dels joves perquè en pareix preocupant veure com xiquets de deu anys o menys engoleixen sistemàticament aquestes begudes, però abans de continuar millor veiem algunes fotos.
No em va costar molt recopilar aquestes imatges, en uns pocs dies eixint a passejar va ser suficient, tot i això personalment i com a pare no és sols la brutícia el que em preocupa, pot ser, un dia escriga unes línies sobre l’hiperactiu ‘Munster de la Diabetis’, perquè aquestes begudes poder ser realment nefastes per a la salut dels nostres joves.
Miguel Pérez