PUBLICITAT

 

L’omnipresent crisi de la Covid-19 té conseqüències en diversos àmbits, com ara una altra pandèmia en l’ombra que patim com a societat, en tots els països, cultures i al llarg de la història.

En la majoria dels casos se silencien els símptomes i s’oculten en el context de la intimitat dels secrets inconfessables, aquells que es queden per als costums d’alcova. Són eixes coses de dos, millor no clavar-se. A diferència del mal del coronavirus, que afecta més els homes, la pandèmia en l’ombra afecta fonamentalment a les dones.

L’asèptica estadística entén molt poc d’empatia cap a les víctimes, que tenen nom i cognoms; tampoc s’ocupa de la història que hi ha darrere de cadascuna d’elles, amb manipulació psicològica, i colps i hematomes dissimulats a força del maquillatge i de l’angoixa reprimida per una por indescriptible. Però l’estadística també té la seua utilitat, perquè és un primer indicador que dibuixa la radiografia del problema: només un 40 % de les dones que la pateixen demanen ajuda d’alguna manera i, d’aquestes, a penes un 10 % acabarà visitant el jutjat per a presentar una denúncia contra la mala bèstia que domina els racons de la seua intimitat, el sàtrapa que anul·la la seua voluntat. A més a més, un de cada quatre països ni tan sols té una llei bàsica de violència de gènere.

En el context alienador per se del confinament, potser fins i tot mentre aplaudim —cada vegada menys— des de la trinxera del balcó, hi ha moltes dones que estan sent sotmeses a aquest mal atàvic, probablement tan antic com l’espècie humana, de conseqüències potser devastadores: el de la violència de gènere.

Així doncs, si estàs llegint això i necessites ajuda, amb confinament o fora d’ell, demana-la a qui et done confiança, perquè pots millorar o solucionar aquesta situació. Pots telefonar a aquest número: 016. És gratuït, confidencial i no deixa rastre en la factura. A l’altre costat tens a dones psicòlogues i advocades que no t’induiran a res, només t’escolten i assessoren, et demanen només dues dades: localitat i província; és confidencial i anònim. Aquest servei, de referència en tota Europa, atén en 52 idiomes, també a persones amb discapacitat auditiva. D’altra banda, també en criden persones que no són víctimes, però volen ajudar a altres víctimes.

El confinament pot agreujar les conseqüències de les dones que conviuen amb un sàtrapa sexista. Si tens problemes, per favor, crida. Els altres, encara que també podem tenir por, no mirem per un altre costat i actuem. Hi ha solució si actuem tots.

PUBLICITAT

Toni Bataller

- PUBLICITAT -