- PUBLICITAT -

CN | Aida | Fotos Neus Bataller i Maite Puchal

El passat dissabte 28 d’octubre, L’Alcúdia va reviure la seua tradició muixeranguera en el primer Encontre de la Federació de Muixerangues. La plaça Tirant lo Blanc va ser testimoni d’un acte històric, en el qual es van reunir setze colles amb prop d’un miler de participants.

L’esdeveniment, organitzat amb el suport de l’Ajuntament de l’Alcúdia, l’Institut Valencià de Cultura, la colla local Muixeranga dels Negrets, i la Caixa Rural, va tenir com a punt destacat un homenatge a Pepe Ros, més conegut com a “Tio Pepe”, una figura fonamental en la recuperació de la tradició dels Negrets.

Adrià Pina, reconegut artista local, va ser l’encarregat de crear el cartell de l’acte. Aquest va destacar la diversitat i riquesa de la tradició muixeranguera amb colles provinents de diferents racons del País Valencià i fins i tot de Barcelona. Entre les actuacions més esperades va ser la de la Mojiganga de Titaguas, que va oferir una performance excepcional fora del seu poble, on solament actua cada set anys.

PUBLICITAT

Com a complement a l’esdeveniment central, es van desenvolupar diverses activitats paral·leles. Entre elles, quatre conferències a la Casa de Cultura de l’Alcúdia relacionades amb la Muixeranga. Una d’aquestes va centrar-se en les «Músiques, figures i rituals de la primitiva Muixeranga d’Algemesí», a més de la presentació d’un llibre commemoratiu del 50é aniversari d’aquesta colla.

Reaccions i agraïments de la Federació Coordinadora de Muixerangues

Després d’aquesta jornada plena d’emocions, la Federació Coordinadora de Muixerangues va voler compartir la seua gratitud: “És molt complicat poder mostrar-vos amb algunes fotos tot el que vam viure ahir, però ho hem intentat“. A més a més, van voler agrair a les 17 colles presents, a l’Ajuntament de L’Alcúdia, als músics de la Colla Mosaic, a Oreto Trescolí Bordes, a l’Institut Valencià de Cultura, a la Caixa Rural de L’Alcúdia, i especialment a la Junta Executiva de la Federació i a tots els muixeranguers i muixerangueres involucrats.

L’agraïment més profund va ser per a la Colla Amfitriona, ‘Els Negrets’ de L’Alcúdia: “Que ens han portat fins aquest moment i que sense els seus integrants, haguera sigut molt complicat portar a terme l’Aplec”.

La Federació va concloure amb un missatge esperançador: “Ahir, la cultura popular, les muixerangues, l’estima per les arrels i les tradicions, i els colors de les nostres colles, van pintar el nostre País com mai. Des d’ací, seguim i seguirem treballant perquè sempre siga així. Ens retrobem a les places!”.

I Encontre de la Federació de Muixerangues – Fotos Neus Bataller

Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank
- PUBLICITAT -