- PUBLICITAT -

 

Per Tecnonews / AMIC

PUBLICITAT

Més enllà de la telefonia mòbil 5G, la denominació de 5G es refereix a la cinquena generació de les tecnologies i estàndards de comunicació sense fil i xarxes mòbils. L’evolució i característica més important del 5G és que oferirà velocitats multi gigabit sense precedents, fins a 10 vegades més que les actuals ofertes de fibra òptica del mercat.

A més, el 5G habilitarà la possibilitat de connectar més dispositius a una gran velocitat, confiança i qualitat, i podrem utilitzar aplicacions d’àudio i vídeo més ràpidament. Per exemple, un usuari podrà descarregar pel·lícules en qüestió de segons/minuts. En paral·lel, donarà pas al següent nivell de comunicacions de IoT (Internet de les Coses) i M2M (Màquina a Màquina), gràcies al fet que el sistema ofereix una menor latència i major capacitat de connectar múltiples dispositius simultàniament. A tot això se sumarà l’habilitació de noves freqüències, com 28 Ghz i 60 Ghz, per a aplicacions de connectivitat fixa de molt alta capacitat.

“La telefonia mòbil 5G i la tecnologia 5G fixa (FWA) competeixen i es complementen – assenyala Javier Gómez, director Regional de Cambium Networks per a Ibèria i mediterrani -. Competeixen, oferint serveis i capacitats similars, accessibles des de xarxes 5G o a través de wifi 6 i es complementen perquè moltes xarxes 5G depenen de connexions fixes sense fils basades en tecnologia 5G”.

Segons Gómez, el desplegament de les xarxes de telefonia mòbil 5G és molt costós i serà més progressiu que l’esperat “per a cobrir el mateix territori, per cada torre 4G fan falta cinc torres 5G. No obstant això, avui es pot tenir accés Gigabit a Internet en un centre comercial a través de xarxes sense fils i de WiFi6”.

El desplegament d’infraestructures 5G en regions de tot el món és una tendència global. No obstant això, la societat encara no és conscient de l’enorme potencial d’aquesta tecnologia. Què és exactament 5G? Com millorarà les nostres vides? Quines són les preocupacions que han d’abordar-se abans que s’adopti àmpliament?

Un bon exemple són les aplicacions de IoT en el món industrial. Moltes instal·lacions es troben en ubicacions remotes, i la majoria estan en el procés de digitalitzar-se. Tindrem milers de sensors i dispositius en cada instal·lació industrial, que permetran l’automatització de tota la infraestructura en verticals com: energia, gestió de l’aigua i les deixalles, indústria del petroli i gas, a més del transport i seguretat. L’automatització i control de diferents sectors s’accelerarà exponencialment.

La pandèmia de la Covid-19 va incrementar la necessitat de comptar amb una connexió d’alta capacitat, que influeix crucialment en la vida de les persones. Una influència que afecta tant l’àmbit professional, amb l’ús de múltiples plataformes de videotrucades i col·laboració, com a la vida personal, especialment en camps com l’entreteniment en forma de streaming (música, vídeos, etc.), el gaming o la triple play (veu, dades i vídeo).

Un altre element clau és el paper que tindrà el 5G en l’esperat tancament de l’actual bretxa digital en la població. La situació actual també ha mostrat que existeixen amplis percentatges de població que no tenen l’accés o la capacitat de comptar amb els serveis de banda ampla. Un greu problema si es té en compte que la digitalització obre la porta a oportunitats en àrees com l’educació, la salut, la seguretat i creixement econòmic. Algunes de les novetats del 5G poden ajudar en aquest sentit, bé disminuint els costos de desplegament i operació, o millorant la cobertura.

Les tecnologies i els estàndards 5G s’estan implementant en tota mena de sistemes d’una manera rendible. Des de fa anys, Cambium Networks agafa aquests estàndards i aplica la seva innovació en productes i solucions per a oferir-los als proveïdors de serveis. Solucions que ofereixen capacitats multi gigabit en bandes d’operació com 6 GHz, 60 GHz, 80 GHz, pròximament 28 GHz, entre altres, que es complementen perfectament amb l’evolució que ofereix 5G. I ho fa d’una forma assequible en més de 150 països. En un futur pròxim aquestes noves tecnologies s’adoptaran a una escala més àmplia, incloses les comunitats rurals o remotes a tots els països.

- PUBLICITAT -