- PUBLICITAT -

Marta π / Modesto Serradel  / Fotos: Joanjo Puertos – Castelló

L’espai “Oratge més”, trobareu tota la informació rellevant sobre les condicions meteorològiques del passat mes d’octubre de 2023. Amb l’objectiu d’arreplegar les dades més rellevants sobre temperatures, pluja i altres variacions atmosfèriques, aquestes dades les facilita Modesto Serradell. Marta Piqueras és l’encarregada de narrar-nos els detalls, mentre que les imatges captades per Joanjo Puertos acompanyaran aquesta informació

Comença a ser preocupant la tendència dels últims mesos. Octubre també ha sigut un mes molt càlid. Segons les dades de l’Agència estatal de Meteorologia (AEMET), la mitjana global de temperatures ha estat 2,4°C per sobre de les dades habituals. Per això aquest ha sigut el segon octubre més càlid, juntament amb el de 2013, des de 1950.

Diu l’AEMET que, si comparem, ha fet prou més calor durant el dia. A Castelló, la mitjana de les temperatures màximes ha arribat als 28,1°C. Més cridaners encara són els valors extrems: la màxima 35°C es va registrar dia 1 i la més baixa, de 20°C,  el dia 22. No oblidem que estem parlant d’octubre… Pel que fa a les nits, la mitjana s’ha quedat en 15,3°C, la mínima de 8°C es va registrar el dia 22, mentre que la més alta, de 20°C, el dia 7.

PUBLICITAT

Si això no fora prou preocupant, ens queda parlar de pluges. O més ben dit, de la seua absència. Només es van arreplegar 2 l/m2 el dia 23. Això el converteix en un mes molt sec, segons l’AEMET. Ha plogut un 87% menys del que és habitual, convertint-lo en el sisè més d’octubre més sec des de 1950. És cert, com explica l’AEMET, que octubre es caracteritza per pluges torrencials, però segons les seues dades, i això és el més alarmant, “els últims 15 anys no ha hagut cap temporal de precipitacions torrencials generalitzades durant octubre, amb la única excepció d’octubre de 2018”.

Per tant, sembla prou evident que alguna cosa greu està passant…

Marta π

 

- PUBLICITAT -