- PUBLICITAT -

CN | Aida | Galeries de fotos de Valerià Benetó i Joanjo Puertos

Cada any, la ciutat de Xàtiva es vesteix de gala per celebrar una de les seues tradicions més antigues i arrelades: la Festa del Corpus. Aquesta festivitat, que combina elements religiosos, culturals i folklòrics, té un protagonista indiscutible que captiva l’atenció de tots els assistents: La Moma.

La Festa del Corpus

La Festa del Corpus a Xàtiva es remunta a segles enrere i és una de les celebracions més importants del calendari litúrgic catòlic. Durant aquesta festivitat, els carrers de la ciutat s’omplin de color i devoció, amb processons solemnes, decoracions florals i la participació de nombroses escoles i grups locals.

PUBLICITAT

El Corpus Christi, que en llatí significa “Cos de Crist”, celebra la presència de Jesucrist en l’Eucaristia. La festivitat se celebra el dijous següent a la festa de la Santíssima Trinitat, tot i que en molts llocs, inclosa Xàtiva, es trasllada al diumenge següent per facilitar la participació de la gent.

La Moma: Simbolisme i Tradició

La figura de La Moma és, sens dubte, l’element més icònic i esperat de la festa. Representa la virtut, en contraposició als set pecats capitals, que són personificats pels set “Momos” que l’acompanyen. La dansa de La Moma és un espectacle visual que simbolitza la lluita entre el bé i el mal, on la virtut sempre triomfa.

Durant la processó, La Moma, vestida de blanc i amb el rostre cobert per una màscara blanca, realitza una dansa ritual davant dels set Momos, que intenten desestabilitzar-la. Aquesta dansa, coneguda com la Dansa dels Momos, és un dels moments culminants de la celebració i atrau nombrosos espectadors cada any.

La dansa és acompanyada per una música solemne i rítmica, que marca el pas dels ballarins i accentua la tensió de l’escena. Els moviments de La Moma són precisos i elegants, simbolitzant la puresa i la força de la virtut, mentre que els Momos ballen de manera desordenada i provocadora, representant els vicis i temptacions que intenten corrompre la virtut.

Un Patrimoni Cultural Viu

La Festa del Corpus i la Dansa de La Moma són considerades part del patrimoni cultural immaterial de Xàtiva i del País Valencià. La seua preservació i continuïtat són essencials per mantenir viva la tradició i la identitat cultural de la ciutat.

A més de la dansa de La Moma, la festivitat del Corpus inclou altres elements destacats, com les danses de la Magrana, els Arquets, els Cavallets i els Gegants, que també formen part de la rica tradició festiva de Xàtiva. Totes aquestes manifestacions culturals contribueixen a crear una atmosfera única i especial que transforma la ciutat durant aquests dies.

Un Atractiu Turístic

La celebració del Corpus i la dansa de La Moma són també un important atractiu turístic per a Xàtiva. Cada any, nombrosos visitants arriben a la ciutat per gaudir de la festivitat i descobrir la seua història i patrimoni. A més, la ciutat ofereix una àmplia gamma d’activitats complementàries, com visites guiades, exposicions i mercats tradicionals, que permeten als visitants submergir-se completament en l’ambient festiu.

Xàtiva, amb el seu ric llegat històric i cultural, és un destí que val la pena visitar en qualsevol època de l’any. No obstant això, durant la celebració del Corpus, la ciutat esdevé un lloc especialment màgic i fascinant, on la tradició i la devoció es combinen per oferir una experiència inoblidable.

En definitiva, la Festa del Corpus i la Dansa de La Moma són una expressió viva de la cultura i les tradicions de Xàtiva, un recordatori de la importància de preservar i celebrar el nostre patrimoni cultural per a les generacions futures.

Àlbum de fotos de Joanjo Puertos

02062024-La Moma - Corpus Xàtiva 2024_595

Àlbum de fotos de Valerià Benetó

Corpus Xativa 24_191

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací