- PUBLICITAT -

CN | Emma GL

El dissabte 3 de març, dia de sant Blai, tingué lloc la trobada d’agermanament entre les respectives associacions de Castelló i Manuel, el Grup d’Intervenció Comunitària-La Fundació i l’Associació Cultural Mitja Galta.

Com estava previst, els vora 30 assistents dels dos pobles es trobaren a les 17 h en  l’històric pont de les Salines de Manuel per a començar la vesprada de convivència amb les presentacions i la primera activitat. Maria Josep Cortés va donar la benvinguda als castellonencs i les castellonenques al seu poble en nom de la Mitja Galta. I acte seguit, per vora riu, Rubén Galera explicà de manera molt sumària els fets de la riuada del 30 d’octubre del 1923, posant-hi èmfasi en les persones i els fets que, entre d’altres coses, van dur el poble de Manuel a rebre la creu del mèrit militar. En acabar les dos parades que s’havien previst, tots els assistents entonaren el Romanç de Senyera per commemorar aquell fet històric.

En la segona part de la ruta, Pau Martínez fou l’encarregat de conduir la trentena de persones fins a la Séquia Comuna de l’Énova, que travessa tot el poble de Manuel davall de les cases. Davant de la séquia in situ, doncs, n’explicà la història i ensenyà –especialment als castellonencs– que el canal es dividix en dos tandes, una subirana (la de dalt) i una altra jussana (la de baix). I a poc metres més avant, tornava a partir-se una altra vegada un terç del total, iniciant-se en aquell punt exacte el naixement de la Séquia de la Vila o del Terç que ha regat Castelló des de temps immemorables. Este moment, en concret, va ser molt emotiu per als assistents de Castelló, que baixaren a l’interior de la séquia i hi observaren directament el gran cabal d’aigua que irriga els camps castellonencs de la part de llevant eixa infraestructura hídrica mil·lenària.

La segona part de l’agermanament es va produir a les 18. 30 h al primer pis de la Biblioteca Municipal de Manuel, on Xavier F. Martí presentà el número 2 de la revista d’estudis locals de Castelló El Síndic i en desglossa el contingut. Rubén Galera tornà a explicar el contingut del seu article sobre la riuada de Manuel, Senyera i Castelló de fa cent anys, estava vegada amb imatges. I després, Pau Martínez presentà el número 46 de la revista d’estudis locals manuelencs i enovencs La Bellota, que edita l’Associació Mitja Galta. Cal destacar que esta revista compta amb una llarga trajectòria i que recull nombrosos articles de diversa índole, molts d’ells lligats als problemes del moment a què la societat de Manuel, i dels pobles de la Ribera en general, s’enfronten o es preocupen. Dos exemples que s’esmentaren foren l’aigua i les guerres.

La trobada d’agermanament acabà amb l’intercanvi de les revistes i amb un vi d’honor, preparat pels mateixos membres de la Mitja Galta, de coques de pimentó, espinacs, ceba i pèsols i un boníssim pastís de poma, per a delectar els paladars dels assistents. I tal com s’havia previst, les converses disteses i el retrobament de molts amics i amigues dels dos pobles –i de l’Énova!– va fer més evident si cap que en esta contrada de la Ribera hi ha uns lligams històrics que s’han de conservar amb iniciatives com la del dissabte, de la qual s’espera que siga, segons les dos associacions, el preàmbul d’un agermanament que es perllongue en el temps.

Picant ací podeu accedir a l’àlbum complet de fotos de Joanjo Puertos

03022024-Agermanament La Fundació i Mitja Galta 2024

- PUBLICITAT -