CN | Aida
Aquest cap de setmana se celebra la XII edició de la Maerà d’Antella, un esdeveniment que ret homenatge a una tradició mil·lenària valenciana, reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2022. Organitzada pels Maeros del Xúquer, aquesta festa cultural de segur aquest any atrau més gent que mai, segons ha declarat Leo Part, president de l’entitat.
L’esdeveniment començarà demà dissabte a les 9 del matí a l’Esgoletja de Sumacàrcer i recorrerà quasi 8 quilòmetres pel riu Xúquer, culminant cap a les 20.00 a l’assut d’Antella. La Maerà emula la pràctica antiga del transport de la fusta pels rius cap als centres de consum, com Cullera, Xàtiva, Alzira i Carcaixent, per a la construcció de mobles, caixes i vaixells.
Leo Part explica que aquesta tradició està documentada des del segle XII, quan el geògraf i cartògraf Al-Idrisi la va mencionar en els seus escrits. “Tot i que aquesta tradició era comuna arreu del planeta, l’especificitat valenciana es destaca per l’habilitat dels valencians a l’hora de treballar amb tot tipus de fusta“, afegeix Leo.
El fet que l’esdeveniment finalitze a l’assut d’Antella es deu a la història d’aquest lloc, on “a partir del segle XV, es feia el recompte de troncs“, segons els arxius. En arribar a l’assut, els participants seran rebuts per la Muixeranga d’Alginet, una manifestació cultural que posarà un emotiu punt final a la jornada.
La Maerà Infantil: Una novetat engrescadora
Aquest any, la Maerà d’Antella inclourà una novetat significativa: la primera edició de la Maerà infantil. Aquesta activitat se celebrarà diumenge 28 de juliol a l’assut d’Antella, amb l’objectiu d’animar els més joves a conéixer i perpetuar aquesta tradició. L’experiència pilot començarà a les 10 del matí i permetrà als xiquets participar en la conducció de troncs pel riu, finalitzant amb l’arrossegament dels troncs fora de l’aigua per part dels ganxers.
La Maerà d’Antella no només és una festa cultural, sinó també una manera que la comunitat connecte amb les seues arrels i celebrar una part important del patrimoni històric valencià. Aquesta edició promet demostrar un cop més la vitalitat i rellevància d’aquesta tradició, assegurant la seua continuïtat per a les futures generacions.