La foguera de Sant Antoni és una tradició que se celebra principalment al País Valencià en honor a Sant Antoni Abat o del porquet, el patró dels animals. La celebració es duu a terme el dia 17 de gener i sol implicar la construcció d’una gran foguera en un lloc emblemàtic del poble, en el cas de Castelló el parc de l’Estació. La gent sol acudir a la foguera per a calfar-se i gaudir de la companyia dels seus veïns i veïnes.
En algunes zones, també es crema un ninot de palla que simbolitza al sant, i se celebra amb música, menjar i beguda. En alguns llocs és una tradició donar voltes a la foguera perquè la calor d’ella abast a tots i així alleujar els dolors de reumes.
La celebració de la foguera de Sant Antoni té els seus orígens en les celebracions paganes que es duien a terme a Europa durant l’època precristiana, en les quals s’encenien fogueres per a celebrar el solstici d’hivern i per a espantar els esperits malignes. Amb el temps, aquestes celebracions paganes es van fusionar amb les tradicions cristianes, donant lloc a la celebració de Sant Antoni Abat.
En algunes regions se celebra també la “Broma de Sant Anton” que consisteix a jugar bromes als amics o veïns, una cosa similar al que se celebra en el dia dels Sants Innocents.
Aquest any la foguera de Sant Antoni a Castelló es va celebrar el passat divendres 13 de gener a les 19.30 h al parc de l’Estació.
Per veure l’àlbum complet de Joanjo Puertos piqueu ací.