INFORMACIÓ DE CASTELLÓ NOTÍCIES

 

Aquest 7 d’octubre, i per sisè anys consecutiu, l’Església ens convida a celebrar la Jornada Mundial per un Treball Decent. Aquesta jornada de hui és una crida a mobilitzar-nos contra l’augment de la precarietat provocada, entre altres causes, per la pandèmia. Aquesta jornada és també una crida a defensar un treball decent i accessible, amb unes condicions dignes. I és també un toc d’atenció als governs, per tal que siga possible un nou sistema productiu que genere ocupació i que, en el món del treball, l’home siga el centre i no un simple engranatge de la cadena de producció.

El manifest que han donat a conèixer les organitzacions d’Església, reivindica aquesta jornada del 7 d’octubre, per tal de “fer visible la precarietat que sofreix el món del treball”. Com diu el manifest, “la crisi de la pandèmia ha posat de relleu les debilitats estructurals de l’Estat de benestar a Espanya i la necessitat de treball decent per al desenrotllament d’una societat fraterna”.

Com ens recorden les organitzacions d’Església que han convocat aquesta jornada, “aquesta crisi ens ha ensenyat que es pot consumir menys i millor” i que “els serveis d’aquells oficis menys valorats, social i econòmicament, són els que sostenen la vida”. La crisi que estem patint, agreujada per la Covid-19, ens posa al davant la situació difícil “en la que ens trobem” i que “està visibilitzant les conseqüències d’un model productiu incapaç de generar ocupació”.

I és que la realitat que viu el món del treball és dramàtica, “amb ocupació que es destrueix, xifres d’ERTO i atur disparat i protecció social que no arriba als que en tenen dret”. El manifest denuncia també els “treballs en condicions laborals precàries, ratllant la vulneració de drets”. I és que degut a aquesta crisi, “molta gent es veu obligada a acudir als serveis socials públics, als recursos de les organitzacions d’Església o a l’ajuda de les comunitats parroquials i veïnals per poder subsistir”.

Per un treball decent

Enmig d’aquesta situació tan difícil per a tantes famílies, el col·lectiu que ha proposat aquesta jornada, posa de relleu, com a valor positiu, “la solidaritat i el recolzament que hem descobert” i permet que molta gent no acabe en la misèria més absoluta.

El manifest valora “el treball, en la mesura que ens dignifica com a filles i fills de Déu” i per això, “davant aquestes circumstàncies” demana “alçar la veu i lluitar cada vegada amb més força, perquè el treball decent siga possible”. A més, aquest text presenta la “necessitat d’una esperança que ens permeta vore l’horitzó a través d’aquestes situacions que sofreix el món del treball”.

PUBLICITAT

Per tal de trobar unes solucions que ajuden els qui pateixen la crisi econòmica, el manifest amb motiu d’aquesta Jornada Mundial per un Treball Decent, presenta aquestes cinc propostes:

En primer lloc es demana “apostar per un nou sistema productiu, capaç de generar ocupació”.

També es vol “aconseguir el reconeixement social i laboral dels treballs essencials per a la vida, amb unes condicions laborals que permeten a les persones eixir de la pobresa”.

En tercer lloc, el manifest demana “reconèixer el dret a la protecció social”.

El quart punt exigeix “garantir l’ingrés mínim vital” per a les persones que el necessiten.

Finalment es demana “assegurar la percepció del subsidi extraordinari a les treballadores de la llar, reconeixent el seu dret a la prestació per desocupació, a l’igual que a la resta de les persones treballadores”.

Tant de bo que, amb l’ajuda de tothom, els polítics treballen per aconseguir un treball decent per a tantes persones que, o bé estan a l’atur, o bé treballen en condicions indignes.

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací