- PUBLICITAT -
CN | Josep Miquel Bausset

Un any més, aquest 1 de gener el papa ens convida a celebrar la Jornada Mundial de la Pau, que en aquesta 57ena convocatòria té per lema: “Intel·ligència Artificial i Pau”.

Preocupat pel clima bèl·lic que vivim, el papa adreça el seu missatgeal Poble de Déu, a les nacions. Als caps d’estat i de govern, als representants de les diverses religions i de la societat civil i a tots els homes i dones del nostre temps”.

En el seu text, el papa ens posa al davant el repte que suposa el “progrés de la ciència i de la tecnologia com a camí de pau”. I és que els “notables progressos de les noves tecnologies de la informació, presenten oportunitats”, però també “greus riscos”. Per això el papa subratlla en el seu missatge, “el futur de la Intel·ligència Artificial, entre promeses i riscos”, tot tenint en compte que “els nous instruments digitals estan canviant el rostre de les comunicacions”. El papa posa com a exemple el perill que suposa “els rastres digitals deixats a internet”, que “permeten controlar els hàbits mentals i relacionals, amb finalitat comercial”.

El papa Francesc, missatger de pau

En el seu missatge, el papa ens recorda que “la investigació científica i les innovacions tecnològiques, no estan desencarnades de la realitat, ni són neutrals”.

PUBLICITAT

Si la Intel·ligència Artificial és “entesa com una galàxia de realitats”, com diu el papa, “la gran quantitat de dades analitzades per la Intel·ligència Artificial, no és garantia d’imparcialitat” i per això “el sentit del límit” ha de ser “decisiu per al desenvolupament personal i social”, per tal de no caure en una dictadura tecnològica.

El papa ens recorda també “l’impacte de les noves tecnologies” i la “dependència de processos automàtics”, que poden arribar a malmetre “el respecte per la dignitat humana”. Així, per exemple, hi ha el perill que “les armes sofisticades acaben en mans equivocades, facilitant atacs terroristes o accions adreçades a desestabilitzar institucions de govern legítimes”. El papa demana que “l’educació en l’ús de formes d’Intel·ligència Artificial” se centren “sobretot, en promoure el pensament crític”. Així, “els progressos en el desenvolupament de formes d’Intel·ligència Artificial”, podran contribuir “a la causa de la fraternitat humana i de la pau”.

El papa també demana en el seu missatge, que “el ràpid desenvolupament de la Intel·ligència Artificial, no augmente les ja nombroses desigualtats i injustícies presents al món, sinó que ajudi a posar fi a les guerres”.

Tant de bo que tots plegats (i sobretot els caps d’estat i de govern), siguem artesans de pau, per tal d’acabar amb els odis i les guerres a Ucraïna, a Terra Santa i a tots els països on la violència ofega el desig de fraternitat i de pau dels homes.

Bon 2024.

- PUBLICITAT -