- PUBLICITAT -

 

Un any més, aquest 1 de gener el papa ens convida a celebrar la Jornada Mundial de la Pau, que en aquesta 56ena edició té per lema: “Ningú no pot salvar-se tot sol”.

El papa ens recorda en el seu missatge, que “la Covid-19 ens endinsà enmig de la nit, desestabilitzant la nostra vida ordinària, transformant els nostres plans, generant desorientació i sofriment i la mort de tants germans i germanes nostres”.

El papa per la pau

Amb agraïment el papa recorda el món sanitari, que “es mobilitzà per alleujar el dolor i posar remei” als estralls produïts per la Covid-19, que “provocà un malestar generalitzat que penetrà als cors de moltes famílies”. Tres anys després d’iniciar-se la pandèmia, el papa ens demana de “qüestionar-nos, aprendre, créixer i deixar-nos transformar”, a partir de l’experiència viscuda.

PUBLICITAT

A la pregunta del papa sobre “què hem après de la pandèmia?”, Francesc ens diu que “la millor lliçó que ens deixa en herència la Covid-19, és la conscienciació de que tots ens necessitem” i “que el més gran tresor que tenim és la fraternitat humana”. Per això mateix “ningú no pot salvar-se tot sol”.

El papa plora pels qui pateixen a Ucraïna

En el seu missatge, el papa ens demana “buscar i promoure junts els valors universals que obrIn el camí de la fraternitat humana”. Per això, com ens diu el papa, el millor descobriment que podem fer després de la Covid-19, és un “retorn a la humilitat” i alhora la “reducció del consumisme”, per retrobar i valorar “el sentit de la solidaritat i el compromís, algunes vegades heroiques, de les persones que no escatimaren esforços perquè tots poguérem superar millor el drama de l’emergència” que hem patit.

El papa ens recorda que d’aquesta experiència hauria “de sorgir una consciència més forta que convida tothom, pobles i nacions, a tornar a posar la paraula “junts” al centre” de la nostra vida. Perquè és junts, com ens diu el papa, “en la fraternitat i la solidaritat, que podem construir la pau, garantir la justícia i superar els esdeveniments més dolorosos”.

El papa porta a la pregària els ucraïnesos

En el seu missatge, el papa ens recorda una nova guerra, aquesta vegada a Ucraïna, “impulsada per decisions humanes reprovables” i que, com totes les guerres, “representa una derrota per a la humanitat”.

Per construir un pau duradora, el papa ens demana saber “deixar-nos canviar el cor i permetre que Déu transforme els nostres criteris d’interpretació del món i de la realitat”.

El papa prega pels qui sofreixen a Ucraïna

Per això el 22 de desembre passat, el papa insistia que “l’Evangeli és sempre Evangeli de la pau”. I encara, el 28 de novembre, el papa demanava que els jóvens foren “poetes de la pau”.

Per això en aquesta 56ena Jornada Mundial de la Pau, cal recordar les paraules del papa, el 30 de novembre passat, quan demanava que “el príncep de la pau porte consol als cors ferits i a les nacions provades per guerres i crisis”.

Tant de bo tots junts siguem artesans de pau, per acabar amb els odis i les guerres. Bon 2023 a tothom.

El papa missatger de pau

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -