Les Nacions Unides ens diuen que és l’hora de la Naturalesa
La varietat d’aliments que mengem, l’aire que respirem, l’aigua que beguem i el clima que fa possible la nostra vida al planeta, no existirien sense els serveis de la naturalesa.
Per exemple, cada any, les plantes marines produeixen més de la meitat de l’oxigen de la nostra atmosfera, i un arbre és capaç de netejar el nostre aire absorbint 22 quilos de diòxid de carboni i alliberant oxigen a canvi. Malgrat tots els beneficis que ens brinda la nostra naturalesa, encara la maltractem, per això necessitem treballar en ella. Per això necessitem aquest Dia Internacional.
El Dia Mundial del Medi Ambient, que enguany compta amb Colòmbia com a país amfitrió, és la data més important en el calendari oficial de les Nacions Unides per a fomentar l’acció ambiental. Des de 1974, el 5 de juny s’ha convertit en una plataforma global d’abast públic que reuneix governs, empreses, celebritats i ciutadans entorn un assumpte ambiental urgent.
En 2020 el tema és la biodiversitat –motiu de preocupació tan urgent com existencial–. Esdeveniments recents, com els incendis forestals sense precedents al Brasil, Califòrnia i Austràlia, la invasió de llagostes a la Banya d’Àfrica i ara la pandèmia de COVID-19, demostren la relació inextricable entre els humans i les xarxes de la vida en les quals vivim.
Però… sabem realment sobre la seua importància? llegir més…
‘Pensa globalment, actua localment’ per un desenvolupament sostenible.
L’objectiu més gran global que hui es persegueix pel que fa al medi ambient és aconseguir un desenvolupament sostenible, és a dir, un desenvolupament econòmic compatible amb la preservació del medi. Per a això és indispensable que la gent conega els problemes i les prioritats del medi ambient i que, sobretot, deixe de pensar que les actuacions individuals de respecte al medi poc tenen a veure amb grans fenòmens com el calfament terrestre. Ací és on els mitjans de comunicació tenim el paper fonamental d’informar per a ajudar a conscienciar, i per això haurien d’adaptar a la informació ambiental el lema ecologista “pensa globalment, actua localment”, és a dir, implicar els ciutadans relacionant en les notícies ambientals els grans temes de preocupació global amb altres similars que afecten la gent més directament, i al mateix temps oferir-los informació pràctica sobre què poden fer a favor del medi.
Redacció CN