- PUBLICITAT -

 

Aquestes paraules, pronunciades recentment, no les ha pronunciat ni el president Torra ni tampoc el president Puigdemont, ni cap dels militants independentistes. Aquesta expressió és del discurs que el General de Brigada Pedro Garrido, cap de la Guàrdia Civil a Catalunya va fer la setmana passada. Són les paraules centrals del discurs que el general Garrido va pronunciar, el dimarts 8 d’octubre, a la caserna de Sant Andreu de la Barca, en la commemoració avançada de la Mare de Déu del Pilar. Evidentment aquestes declaracions, eminentment polítiques,  han estat aplaudides per Cs i pel PP, amb el silenci del PSOE. I ja se sap que el qui calla….

La Junta Electoral Central, tant sol·lícita a demanar neutralitat a l’Administració durant el període electoral i preelectoral, no ha manifestat cap contrarietat, ni ha demanat una rectificació pel discurs del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya. Això sí, aquesta JEC prohibeix els llaços grocs i les pancartes demanant la llibertat del presos polítics. Però el “Ho tornarem a fer” del general Pedro Garrido sembla, per a la JEC, que no té cap connotació política i que no altera la neutralitat de la Guàrdia Civil, a diferència dels símbols independentistes que estan prohibits. Com també la JEC, en una nova mostra de censura, prohibeix que els periodistes puguen dir “presos polítics” o “exili” i també “Consell per la República” i encara “”Assemblea de Càrrecs electes.

Amnistia Internacional va denunciar l’actuació de la policia

Però la JEC, sempre tan “imparcial”, no ha prohibit mai que els periodistes de la “caverna mediàtica” puguen dir, referint-se als presos independentistes i als exiliats, “fugados” i “golpistas”.

PUBLICITAT

Per altra part, no vull ni pensar què hauria passat si el discurs del general Pedro Garrido, amb el seu “Ho tornarem a fer”, l’haguera fet el Major Trapero o un altre comandament del cos dels Mossos d’Esquadra. Segur que ja estarien acusats de rebel·lió o de sedició.

Ara que, posant-hi una miqueta d’ironia, amb el seu “Ho tornarem a fer”, el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya potser es referia a l’èxit que tingué aquest cos armat en trobar les urnes i les paperetes per a l’1 d’octubre de 2017. El que sí que no té cap dubte aquest general, és que el seu “Ho tornarem a fer” indica el seu propòsit per repetir l’apallissament d’hòmens i dones, molts d’ells ancians, amb que va actuar la Guàrdia Civil i la Policia durant el referèndum, amb l’objectiu de prohibir-lo, i en el qual vam votar més de dos milions de persones. Així i tot, el Sr. Rajoy, la nit de l’1 d’octubre de 2017 va dir que “hoy no ha habido un referéndum de autodeterminación”. Però malgrat les porres (ho tornaran a fer?) vam poder votar.

Armes contra urnes

El clima que hi ha actualment de falta de llibertat d’expressió (per a alguns, com la Guàrdia Civil no, evidentment) demostra un nivell democràtic de l’estat molt precari. Això ho podem vore amb tants i tants fets que conculquen les regles democràtiques. Una només: la JEC (de nou), ha advertit el president Quim Torra, que si no tradueix al castellà el recurs contra la prohibició dels llaços grocs, no l’estudiarà.

Perquè després el rei Joan Carles diga que “a nadie se le obligó nunca a hablar en castellano”, com ho va dir el 23 d’abril de 2001. I a més, s’ho creuen.

La situació actual oscil·la entre involució i llibertat. Per això d’un judici injust no podem esperar una sentència justa.

I mentrestant l’esquerra espanyola s’ho mira amb indiferència, si bé alguns d’ells aplaudeixen l’actuació del Tribunal Suprem, que hui, com diuen els analistes, farà pública la sentència de la farsa del judici als líders independentistes.

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -