- PUBLICITAT -

 

José Ferrando Tortosa, com a president del Club Alfil Castellonense, presenta l’entitat esportiva a la VI Gala d’esports a Castelló, mitjançant una història del Club.

PUBLICITAT

HISTÒRIA DEL CLUB ALFIL CASTELLONENSE

El Club Alfil Castellonense és un club que practica el joc-ciència d’escacs. Cal assenyalar que, aquest joc, per les seues pròpies característiques, està inclòs com a esport, i té el seu ensenyament i la seu pràctica recomanada per les més altes institucions educatives i culturals de la UNESCO, l’Organització Europea, l’Estat Espanyol i la Conselleria de Cultura i Educació de la Comunitat Valenciana.

La història coneguda dels escacs a Castelló es remunta als anys 60, quan l’escaquista, ciutadà de Manuel, Eduardo Pérez Gonzalves, va contactar en practicants d’escacs a Castelló, es va inculcar la seua teoria per a formar bons escaquistes en aquest poble.

Eduardo Perez Gonsalves (Manuel 1933-2016) va ser un escaquer espanyol, 13-14 vegades campió d’escacs valencià durant els anys 50 i 60, campió absolut de Catalunya als anys 1969 i 1970, guanyador del Campionat d’Espanya d’Escacs per equips en 1967. A més a més, des de principis dels anys 60 fins a mitat dels 70, Eduardo Perez va ser un dels principals escaquers espanyols amb clubs d’escacs a Barcelona: or (1967), plata (1975) i dos bronzes (1964 i 1969).

En quant als deixebles que va tindre a Castelló durant eixes dues dècades dels anys 60 i 70 van ser, entre altres, José Fuster Alberola, Vicente Solano Amorós, José Simarro Isern, Ovaldo Onrubia Gomez, Pascual Anmdrés Guardiola i Emilio Sala Bó.

Aquests jugadors van sembrar la llavor de la teoria que va aprendre, entre la que van poder rebre d’Eduardo Perez i els llibres d’aquesta època, ja que tots ells eren molt estudiosos, i van portar al Club a enfrontar-se amb l’elit dels clubs de la província de València.

En un principi, durant uns anys, el club es va anomenar Eduardo Pérez. Entre els anys 1955 i 1987 es va anomenar Club de Ajedrez Castellonense, aconseguint molts èxits, entre ells pertànyer a la Primera Categoria i jugar en la Nacional, sent jugadors els ja anomenats, als que podem incloure Federico Cabrera Tormo (de Rafelguaraf), Luís Sebatia Carbonell (de Manuel), Eduardo Clerigues, Amadeo Ferrer, Vicente Poveda, Filiberto Franco Benetó, Eladio Barrachina Lopez, Juan José Isern Navarro i Ricardo Martorell Garrigues, com a més constants en la seua continuïtat, i altres, com Sigfredo Andrés Pons, Antonio Vizcaino Puché, Eugeni Gregori Climent, Ferran Reig Albero etc.

El 5 de juny de 1989, en una reunió dels socis, es decideix formalitzar el club nombrant als següent càrrecs:

President: José Ferrando Tortosa
Secretari: Filiberto Franco Benetó
Vocal primer: Ovaldo Onrubia Gomez
Vocal segon: Vicente Morales Alegre
Vocal tercer: Salvador Sanchez Rodriguez

I anomenar a la societat esportiva CLUB ALFIL CASTELLONENSE, passant a continuació a registrar els Estatuts i presentar-los en la Federació d’Escacs de la Comunitat Valenciana, legalitzant-se completament en l’any 1991 baix la llei 1835/1991 de 20 de desembre.

Aquesta etapa va durar fins a l’any 1991, i després d’un període sense activitat, en 1994 Eladio Barrachina Lopez va reprendre el club erigint-se president, mentre l’escola d’escacs funcionava molt bé, en el Severí Torres per part de Juán José Isern Navarro, fins a l’any 1998 en que Isern ho va deixar per no poder continuar en les classes, i en l’Obrera per part de José Ramón Pausá, des d’aquest any fins al 2002, arribant a tindre 66 alumnes. En aquest any 2002 va passar a ser president Pepe Perucho Lopez, per un any, fins al 2002, en que es van acabar totes les activitats del Club.

 

En quant a les competicions en aquesta etapa van haver dos equips competint, des de 1998 a 2002, sent el segon equip els xiquets de l’escola.

En l’any 2018, José Ferrando Tortosa, després de rescatar els diners que estaven bloquejats en Deusche Bank, va decidir utilitzar aquests diners per a reprendre de nou les activitats del Club, entrant en competicions i creant una escola d’escacs, amb 32 alumnes.

En quant a la competició Interclubs del 2019 aquests són els participants:

LLISTA DE FORÇA INTERCLUBS 2019

1 – Albert Deruelle Sala
2 – Luis Miguel Marti Belmonte
3 – Juan José Isern Navarro
4 – Eladio Barrachina Lopez
5 – Nistor Viorel-Victor Ghita Mariora
6 – Rafael Bellver Guardiola
7 – José Ramón Pausa Mascarós
8 – Francisco Garcia Garrigues
9 – Ricardo Vidal Aranda
10 – Alberto Beneito Soler
11 – José Ferrando Tortosa
12 – Vicente Vidal Talens

Ascendint a Primera Provincial.

Ve la pandèmia del Coronavirus i després de la parada van tindre problemes, en el 2021, per a confeccionar un equip fort.

El mateix Pepe Ferrando ha estat i continua donant classes d’escacs de forma gratuïta en el Severí Torres i el Col·legi Sant Domenech, i en l’Obrera (Segon pis de la Biblioteca Municipal), en companyia de Rafa Bellver Guardiola, que es va incorporar al Club en l’any 2000.

L’últim any de competició, en aquest 2022, Rafa Bellver Guardiola, José Ramón Pausá Mascarós i José Ferrando Tortosa, decidiren baixar de categoria per a incorporar als xiquets de l’escola i així tingueren partides més disputades, i entregar-se a l’escola i participar en el Interclubs en els 8 xiquets més avançats. Aquests són:

Juán Galán Lincán
Guillem Vallés Mascarós
Fâdel Benetó Abdalah
Màxim Gallego Benavent
Yaiza Vila Crespo
Juan Casanova Serrano
Leyre Bono Arandiga
Eric Navarro Tortosa

I per acabar cal anomenar simpatitzants del Club Alfil Castellonense que han tengut d’una o altra forma activitats de forma continuada en els companys del Club: José Ortiz Dominguez, Baldomero Perales Liñana, José Marzal Candel, etc.

Club Alfil Castellonense

- PUBLICITAT -