- PUBLICITAT -

 

Marta π / Modesto Serradel  / Fotos: Joanjo Puertos – Castelló

Oratge mes de GENER de 2021

Benvingut 2021! Un any esperat, perquè implica canvi, inici d’una nova època. El seu primer mes ha sigut contradictori, extrem,… Amb moltes protagonistes, però una destacada: Filomena.

PUBLICITAT

Anem per parts. D’una banda tenim les temperatures. Segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), la primera meitat del mes ha estat la més freda del període 1950-2021, només superada pel gener de 1985. La responsable va ser la massa d’aire molt fred originada els últims dies de 2020 i que es va allargar fins els primers dies de 2021. A Castelló es va traduir en nits de ple hivern. Mentre els dies 3, 4 i 5 rondaren els 0°C, la mínima més baixa del mes (-3,5°C) la patirem el dia 6. Quan semblava que les temperatures mínimes es recuperaven, el dia 10 baixaren a 0,5°C, el dia 12 es marcaren -2,5°C i el dia 13 -1,5°C.

Com que els dies següents tornaren a rondar els 0°C, semblava que es mantindria així tot el mes. Però va arribar el vent de ponent, provocant unes temperatures tan elevades que, segons l’AEMET, ha sigut la segona quinzena de gener més càlida des de 1950. A Castelló arribàrem als 27°C de màxima el dia 28 i als 26,5°C el dia 29. Els registres de l’AEMET confirmen que, des de 1981, no havíem patit de tanta calor un dia d’hivern.

Parlem ara de la pluja. La primera bona notícia és que ha plogut molt més del que és habitual. La segona, encara millor, que ho ha fet a tot el territori. La major part es va arreplegar entre els dies 6 i 10 gràcies a Filomena, una borrasca de l’Atlàntic que venia ben carregada, i també a una altra borrasca generada al Mediterrani. Ara bé, malgrat les pluges i les nevades que provocaren, recorda l’AEMET que els temporals d’hivern de 2017 i 2020 (com oblidar Gloria!) foren pitjors si tenim en compte les conseqüències. A Castelló s’han arreplegat un total de 77 l/m2, la major part (75,5 l/m2) des del dia 6 al 10. Quan ja ens havíem recuperat, entre els dies 20 i 24 van anar arribant altres borrasques atlàntiques (Gaetan, Hortense, Ignacio), que expliquen la pluja però sobretot el fort vent d’eixos dies.

El hivern avança, ja està ací febrer. Com serà?

Marta π

- PUBLICITAT -