- PUBLICITAT -
Temps de lectura 2 minuts

 

PUBLICITAT

CN | José Mena Àlvarez

El pinsà vulgar Fringilla coelebs és una mena d’ocell passeriforme de la mida d’un teuladí. Pertany a la família Fringillidae, i és endèmica d’Europa, estant també present a Àsia, Àfrica del Nord i la Macaronèsia. És una de les espècies més abundants i més ben distribuïdes del nostre territori, on ocupa tota mena de paisatges més o menys arbrats, des de boscos madurs a parcs i jardins. Durant l’hivern, la Península Ibèrica rep abundants contingents de pinsans procedents d’altres regions d’Europa.

El període de reproducció varia segons l’àrea de distribució, ja que depèn de la temperatura: generalment es produeix a finals de la primavera i s’estén de març a juny.

Fa nius als arbres i decora l’exterior amb molsa i líquens, mimetizant-los molt bé. Pon de mitjana entre cinc i sis ous que seran incubats durant dues setmanes.

No és una au migratòria, però cerca els llocs càlids a l’hivern.

En general, s’alimenten de llavors, però a diferència de la majoria dels pinsans, els joves consumeixen insectes.

Els pinsans són essencialment monògams, amb parelles que sovint es mantenen més enllà d’una temporada. El seu poderós cant és molt conegut. Els mascles tenen entre dos i tres tipus de cançons, i també tenen dialectes regionals.

 

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací