- PUBLICITAT -

 

Marta π / Modesto Serradel  / Fotos: Joanjo Puertos – Castelló

Oratge mes de FEBRER de 2023

“El dia més fred (de febrer) va ser el dia 27 que, juntament amb el 24 de gener, va ser el dia més fred de l’hivern i dels 2 últims anys.” Aquesta frase de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ens dona una idea de l’oratge de febrer. Parla l’AEMET del mes amb una anomalia freda més acusada des de febrer de 2018, amb una temperatura, en general, un grau més baixa del que és habitual. A Castelló, la mitjana de les temperatures s’ha quedat per sota dels 10 graus (9,7°C).

PUBLICITAT

Ara bé, el fred ha vingut acompanyat de pluges. Encara que l’AEMET ha qualificat febrer com un mes pluviomètricament normal, si anem al detall, trobem coses interessants gràcies a l’arribada de borrasques mediterrànies. Comencen amb Isaack, que segons explica l’Agència, va portar una massa d’aire polar continental seca, responsable del primer descens tèrmic del mes. A Castelló es va traduir en temperatures sota zero els dies 1 i 3 (-0,5°C), juntament amb els 0°C del dia 5. Se’n va anar i començaren les pluges. Entre els dies 6 i 10,  s’arreplegaren la major part dels 82,2 l/m2 que han caigut a Castelló durant tot el mes. Més endavant, va arribar Juliette, que també va vindre acompanyada d’una massa d’aire polar continental molt seca, produint un descens tèrmic més brusc encara. Això explica la temperatura mínima més baixa al poble, marcada el dia 27: -1,5°C!

En general, les mínimes han marcat valors molt baixos. La mínima més alta, de només 10°C el dia 23, i la mitjana de les mínimes de 3,6°C ens donen una idea del fred viscut. Però al mateix temps hem passat calor… La mitjana de les màximes ha pujat fins els 15,8°C. I això s’explica per valors tan alts com els registrats el dia 22, amb 21,5°C o el dia 4, quan es va registrar la temperatura màxima de tot el mes: 23°C. No oblidem que estem parlant de febrer!

I malgrat això, continua l’hivern, amb força.

Com es comportarà març?
Ho sabrem prompte
Bones falles!!!

Marta π

- PUBLICITAT -