- PUBLICITAT -

L’esdeveniment, que se celebrarà aquest diumenge, 17 de desembre, al Mercat Municipal, serà conduït per Cabrafotuda i actuaran Rafa Estrada i Eduardo Benetó

CN | DiariLaVeu.cat

Aquest diumenge, 17 de desembre, a les 11 h, se celebrarà la Festa pel Valencià a Castelló, organitzada i patrocinada per l’Ajuntament de Castelló i coordinada per la Fundació La Veu del País Valencià, que commemorarà el 40é aniversari de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) i el 10é aniversari de Diari La Veu del País Valencià, un projecte comunicatiu nascut en aquest poble.

En l’acte, conduït pel creador de contingut a les xarxes socials Cabrafotuda, hi intervindran l’alcaldessa de Castelló, Horte Gómez i Llácer; el regidor de Cultura, Richard Garrigues; el coordinador de La Veu dels Llibres, Víctor Labrado, i el fundador i editor de Diari La Veu, Moisès Vizcaino Garrido. Hi participaran la presidenta de la Mancomunitat de la Ribera Alta i alcaldessa de Senyera, Paqui Momparler Orta; l’alcaldessa de la Pobla Llarga i diputada, Neus Garrigues Calatayud, i la presidenta del Consell Valencià de Cultura, Dolors Pedrós.

PUBLICITAT

Un dels eixos de l’esdeveniment serà la LUEV, peça clau en la defensa i promoció de la llengua, aprovada el 23 de novembre del 1983 a la ciutat d’Alacant, que serà recordada per entitats d’arreu del País Valencià compromeses amb la defensa del valencià. Així, representants d’Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, Intersindical Valenciana, El Tempir, Maestrat Viu, Òmnium Cultural, Edicions Bromera, Decidim, Juga en Valencià, Reciprocitat Ara!, Esmorzars de la Terra, Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV), Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament de les Illes Balears (STEI)…, entre altres entitats, llegiran fragments de la LUEV. També llegiran el decàleg de Diari La Veu, els principis fonamentals d’aquest mitjà en la nostra llengua, l’altre eix de la Festa pel Valencià.

Eduardo Benetó i Rafa Estrada

A més, hi haurà les actuacions del raper Malparlat i els castelloners, Rafa Estrada, cantautor i el rapsode Eduard Benetó, i s’oferirà vermut i picadeta a totes les persones que vulguen acostar-se al Mercat Municipal de Castelló.

Per motius d’organització, cal confirmar l’assistència al correu electrònic hortensia.gomez@castellosom.com o al correu electrònic agermanats@gruplaveu.info i/o al 670 57 60 99, o omplint aquest formulari.

El Mercat Municipal de Castelló (la Ribera Alta) acollirà la Festa pel Valencià | Joanjo Puertos

Castelló, municipi pel valencià

El 1997 el ple de l’Ajuntament de Castelló va aprovar el Reglament Municipal d’Ús del Valencià, que indica en l’article 2: «El valencià és la llengua pròpia de la vila de Castelló i, en conseqüència, ho és també de la seua administració municipal i dels organismes, societats mercantils i patronats que en depenen o puguen dependre’n en el futur, als quals se’ls aplicaran les normes contingudes en aquest reglament». 

L’objectiu genèric del Reglament és «aplicar a l’àmbit d’actuació municipal de l’Ajuntament de Castelló el que disposa l’article setè de l’Estatut d’Autonomia i la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d’ús i Ensenyament del Valencià».

I els objectius específics són «impulsar la recuperació del valencià i fomentar-ne l’ús en tots els actes de la vida ciutadana; fer efectiu el dret que tenen tots els ciutadans a conèixer i usar el valencià, i normalitzar l’aplicació de l’ús del valencià en l’àmbit de l’administració local de l’Ajuntament de Castelló».

- PUBLICITAT -