INFORMACIÓ DE CASTELLÓ NOTÍCIES

 

Els valencians tenim penjat cap per avall al museu de l’Almodí de Xàtiva, el rei Borbó Felip V. L’autor d’aquesta “rebel·lia” va ser el capellà valencià Francesc Gil Gandia, un home valent i bo de veritat. Aquest fet va tindre lloc l’agost de 1956, quan l’amic Francesc Gil va tindre la magnífica idea de girar cap per avall el rei Borbó que va manar cremar Xàtiva, com a protesta pel càstig infligit als xativins. Va ser Francesc Gil qui va comentar a Carles Sarthou de Carreres, director del museu on hi havia aquesta pintura del pintor Josep Amorós, la conveniència de penjar cap per avall el rei Borbó, com a penitència pel terror que provocà a Xàtiva el 1707, amb l’incendi d’aquesta ciutat fidel a la causa dels Maulets. I va ser el mateix Francesc Gil, que pujà dalt d’una cadira i canvià la posició de la pintura, que posà cap per avall, tal i com encara hui la podem vore.

Felip V cap per avall a Xàtiva

He recordat aquest fet memorable de protesta pacífica i d’insubmissió ferma, perquè la periodista d’À Punt, Carolina Ferre, ha penjat al seu twitter una fotografia del rei Felip VI, també cap per avall.

Això mateix, penjar el rei Felip VI cap per avall, va passar la matinada de l’11 de gener passat, a la plaça Major de Vic. Un grup de persones va penjar, d’alt d’una grua, una pancarta del rei Felip VI, també cap per avall. Però a diferència del que passa a Xàtiva (fins ara), només 24 hores més tard la Fiscalia va ordenar que els Mossos d’Esquadra retiraren eixa pancarta del rei Felip VI (Vilaweb, 12 de gener de 2020).

Felip VI cap per avall a Vic

En primer lloc, no sé si hi ha perill que la Fiscalia, sempre tan zelosa per defensar la monarquia, en saber com està posat el rei Borbó a Xàtiva i el la fotografia del twitter de la periodista Carolina Ferre, demanarà que el quadre de Felip V siga retirat del museu de l’Almodí i que siga esborrada la fotografia del rei borbó del twitter de Carolina Ferre, com va obligar a fer amb la pancarta del rei Felip VI a la plaça Major de Vic fa pràcticament un any.

Però el que considere més greu, és la persecució de la llibertat d’expressió i de protesta. Quan un estat penalitza la dissidència i criminalitza el dret de protesta, aquest estat té un problema de falta de democràcia. Això ja va passar a Girona el 2007, quan uns jóvens van cremar unes fotos del rei Joan Carles. Per aquest motiu aquests jóvens van ser condemnats, ja que el Codi  Penal espanyol contempla pena de presó (de fins a dos anys) per delictes d’injúries i calúmnies contra el rei. Però el Tribunal Europeu dels Drets Humans va tombar la sentència del tribunal espanyol. Encara més: Europa va condemnar l’estat espanyol, per multar els jóvens que van cremar les fotos del rei (Nació Digital, 13 de març de 2018). El TEDH decidí per unanimitat, que la llibertat d’expressió sí que empara la crema de fotos del rei i per això obligà l’estat espanyol a abonar els 2700 euros de multa i els 9000 euros en despeses d’honoraris que van haver de pagar els dos jóvens condemnats per injúries a la Corona el 2007, quan van cremar a Girona fotos dels reis Joan Carles i Sofia.

PUBLICITAT
Felip V i VI

Que la Fiscalia obligara els Mossos d’Esquadra a despenjar una pancarta del rei a la plaça Major de Vic, pel fet que el monarca estava cap per avall, vol dir que la llibertat d’expressió no està reconeguda com cal. Per això, com he dit abans, si la Fiscalia arriba a saber que la pintura del rei Felip V que hi ha a Xàtiva està també cap per avall, igual d’ací uns dies ens trobem que la Guardia Civil entra al museu de l’Almodí per traure aquesta pintura del rei Borbó (antecessor de l’actual), que va cremar Xàtiva. I si la Fiscalia coneix el twitter de Carolina Ferre, segur que l’obliga a esborrar el rei posat cap per avall.

Certament que això seria un fet lamentable i m’imagine que els xativins (encapçalats pel meu bon amic Agustí Ventura, cronista oficial de la ciutat) impedirien aquest abús de poder, per defensar així el dret de protesta i per castigar el rei que va cremar Xàtiva. I ja m’imagine molts i molts valencians defensant la llibertat d’expressió de la periodista Carolina Ferre, a posar el rei Felip VI cap per avall.

A vore que passa.

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací