- PUBLICITAT -

 

Els valencians tenim penjat, cap per avall, al museu de l’Almodí de Xàtiva, el rei Borbó Felip V. L’autor d’aquesta “rebel·lia” va ser el capellà valencià Francesc Gil Gandia, un home valent i bo de veritat. Aquest fet va tindre lloc l’agost de 1956, quan l’amic Francesc Gil va tindre la magnífica idea de girar cap per avall el rei Borbó que va manar cremar Xàtiva, com a protesta pel càstig infligit als xativins. Va ser Francesc Gil qui va comentar al Sr. Carles Sarthou de Carreres, director del museu on hi havia aquesta pintura del pintor Josep Amorós, la conveniència de penjar cap per avall el rei Borbó, com a penitència pel terror que provocà a Xàtiva, amb l’incendi d’aquesta ciutat fidel a la causa dels Maulets. I va ser el mateix Francesc Gil, qui pujà dalt d’una cadira i canvià la posició de la pintura, que posà cap per avall, tal i com encara hui la podem vore.

He recordat aquest fet memorable de protesta pacífica i d’insubmissió ferma, perquè la matinada del dissabte 11 de gener, a la plaça Major de Vic, un grup de persones va penjar, d’alt d’una grua, una pancarta del rei Felip VI, també, cap per avall. Però a diferència del que passa a Xàtiva, només 24 hores més tard la Fiscalia va ordenar que els Mossos d’Esquadra retiraren eixa pancarta del rei Felip VI (Vilaweb, 12 de gener de 2020).

Felip VI cap per avall a la placa Major de Vic

En primer lloc, no sé si hi ha perill que la Fiscalia, sempre tan zelosa per defensar la monarquia, en saber com està posat el rei Borbó a Xàtiva, demane que el quadre de Felip V siga retirat del museu de l’Almodí, com ha obligat a fer amb la pancarta del rei Felip VI a la plaça Major de Vic.

Però el que considere més greu, és la persecució de la llibertat d’expressió i de protesta. Quan un estat penalitza la dissidència i criminalitza el dret a protestar, aquest estat té un problema de falta de democràcia. Això ja va passar a Girona el 2007, quan uns joves van cremar unes fotos del rei. Per aquest motiu van ser condemnats, ja que el Codi  Penal espanyol contempla pena de presó, de fins a dos anys, per delictes d’injúries i calúmnies contra el rei. Però el Tribunal Europeu dels Drets Humans va tombar la sentència del tribunal espanyol. Encara més: Europa va condemnar l’estat espanyol, per multar els jóvens que van cremar les fotos del rei (Nació Digital, 13 de març de 2018). El TEDH decidí per unanimitat, que la llibertat d’expressió sí que empara la crema de fotos del rei i per això obligà l’estat espanyol a abonar els 2700 euros de multa i els 9000 euros en despeses d’honoraris que van haver de pagar els dos jóvens condemnats per injúries a la Corona el 2007, quan van cremar a Girona fotos dels reis Joan Carles i Sofia.

Felip V cap per avall a Xàtiva

Que la Fiscalia obligue els Mossos d’Esquadra a despenjar una pancarta del rei, pel fet que el monarca estiga cap per avall, vol dir que la llibertat d’expressió no està reconeguda com cal. Per això, com he dit abans, si la Fiscalia arriba a saber que la pintura del rei Felip V que hi ha a Xàtiva està també cap per avall, igual d’ací uns dies ens trobem amb la Guardia Civil entrant al museu de l’Almodí, per traure aquesta pintura del rei Borbó (antecessor de l’actual) que va cremar Xàtiva. Certament que això seria un fet lamentable i m’imagine que els xativins (encapçalats pel meu bon amic Agustí Ventura, cronista oficial de la ciutat) impedirien, per defensar així el dret de protesta i per castigar el rei que va cremar Xàtiva. A vore que passa.

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -