- PUBLICITAT -
Temps de lectura 3 minuts

 

Marta π / Modesto Serradel  / Fotos: Valerià Benetó i Joanjo Puertos – Castelló

Oratge mes de MARÇ de 2020

Situació extraordinària és l’expressió que l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) va utilitzar per descriure les pluges de gener de 2020, que el van convertir en el gener més humit des de 1950, quan començaren els registres. Doncs bé, l’oratge de març ha confirmat la tendència excepcional d’aquest any. L’AEMET l’ha qualificat com extremadament humit. Les precipitacions van ser continues i persistents a partir del dia 16. Es van arreplegar quantitats molt superiors a les habituals, situant-lo com el segon mes de març més humit des que es tenen registres. A Castelló, amb un total de 120,6 l/m2 acumulats, les pluges es van repartir sobretot en 3 períodes: els dies 17 (11 l/m2) i 18 (8 l/m2); entre els dies 21 i 25, amb un acumulat de 77,6 l/m2; i els dies 30 (8,5 l/m2) i 31 (8 l/m2).

PUBLICITAT

Parlem ara de temperatures, on continua l’excepcionalitat. Quan es calcula la mitjana, els valors extrems s’anul·len, donant una falsa sensació de normalitat, com en aquest cas. Encara que l’AEMET l’ha qualificat com tèrmicament normal, en realitat, el mes ha estat molt variable. D’una banda trobem la primera quinzena, amb dies molt càlids i una mitjana per sobre del que és habitual. Diu l’AEMET que només la primera quinzena de març de 2001 va ser més càlida que aquesta. I l’explicació és fàcil: l’augment de les hores de sol ha pujat les màximes. A Castelló, el dia 11 va ser el més calorós, amb 29,5˚C. Encara que els dies 10 i 12, amb 25,5˚C, no es van quedar enrere. Aquestos valors han contribuït a que la mitjana mensual de les màximes arribe als 19˚C. Per altra banda, a partir del dia 16 es va produir un canvi brusc, amb dies molt freds i una mitjana per baix dels valors normals. Segons les dades de l’AEMET, és la segona quinzena de març més freda des de fa 45 anys. En aquest cas els responsables foren els núvols, reduint les hores de sol. A Castelló, el dia 28 es va marcar la temperatura més baixa, amb tan sols 4,5˚C, i el dia següent, malgrat recuperar-se un poc, no va superar els 5,5˚C. Tot això ha fet que la mitjana de les mínimes es quede en 10,3˚C.

Només portem 3 mesos, però ja sabem que 2020 no serà un any qualsevol. Malauradament tindrem moltes coses per les quals recordar-lo, també pel caràcter extraordinari de l’oratge.

Marta π

- PUBLICITAT -