Dia de Sant Jaume
CN | Xavier Martí
Hui celebrem solemnement l’apòstol sant Jaume, fill de Zebedeu i germà de l’evangeliste Joan.
Este nom de persona té moltes variants. En masculí: Jacob, Jacme, Jaume; els diminutius Jaumet i Jaumot. En femení: Jacma, Jaumeta, Jaumota. En castellà: Jacobo, Jaime, Santiago, Yago, Tiago…
En 2006 hi havia a Castelló 11 persones amb el nom Jaime; i només dos amb Jaume. Onze hòmens duien el nom de Santiago. També hi havia una Jacqueline, que és la forma francesa de Jaumeta. Felicitem-los a tots!
A Castelló va exercir de notari en el segle XIV Jaume Caldés. Ací va viure durant el segle XVI Jaumota Llaudes, muller del notari Jeroni Calatayud i Garcia. El Jaime més il·lustre de la història local és el mestre Fayos. Menys conegut és el militar i enginyer Jaime Pla Rubio (1866-1948), germà del pintor Alberto Pla Rubio.
A Castelló tenim testimonis d’una antiga devoció a l’apòstol Sant Jaume. En 1977 el rector de Castelló Manuel Gandia Francés es va trobar un llenç sense bastidor, plegat sense cura i cobert de pols per les altures de l’església. El va dur a restaurar al taller de Luis Manuel Caballero, de València. Es tracta d’una còpia de La visió de sant Jaume en la batalla de Clavijo, obra de Francesc Ribalta en la basílica de Sant Jaume d’Algemesí (1603). La còpia de Castelló està signada per Jans i datada en 1728. Segons el restaurador, l’autor podria ser un pintor flamenc o alemany d’aquells que durant el segle XVIII recorregueren terres valencianes copiant obres religioses.
Sant Jaume també està present pels nostres carrers. Sabeu a on? Busqueu-ho!
Les lectures de la missa de hui es referixen a l’apòstol, que, martiritzat per orde d’Herodes Agripa, va beure el mateix calze que Jesús. [Continuar llegint]