- PUBLICITAT -

Nativitat de Sant Joan Baptiste

CN | Xavier Martí

Joan el Baptiste és, potser, el personatge més citat en les lectures diàries de l’evangeli després de Jesús. Joan és el precursor, el que li prepara el camí al Senyor. Independentment de solsticis i altres qüestions d’antropologia cultural, l’Església situa el naiximent de Joan en paral·lel al naiximent de Jesús. Celebrem el natalici de Joan i al cap de sis mesos el de Jesús.

Quan Castelló era un poble eminentment agrícola, les festes de Sant Joan i de Nadal, a banda del seu sentit religiós, marcaven el calendari econòmic. Els censos, arrendaments, derrames, salaris i altres pagaments solien abonar-se per Nadal i per Sant Joan de Juny. Un exemple del nostre arxiu històric local, del 14 de juny de 1577: “Davant del notari Pere Carbonell, se carregaren Anthoni Grau i Andreu Roig, para dit Clero, set sous censals, pagadors el dia de Sant Joan, que es pot quitar per pendre set lliures del Clero”.

Joan és un nom hebreu que significa “Déu s’ha compadit” o “Déu es mostra benigne”. És un nom molt comú en l’Occident cristià. A Castelló, en 1728, el 6’2 per cent dels hòmens es deien Joan; en 1849 hi havia 18 Joans; i en 2006 n’eren 67. Joan també pot ser un cognom. El meu segon cognom és Joan i he pogut rastrejar l’origen fins a Mallorca. Uns Joan de Mallorca van vindre, entre altres, en el segle XVII a repoblar el lloc de l’Orxa. Algun funcionari castellanitzador va escriure ‘Juan’ quan va registrar el cognom d’un avantpassat meu i, per això, en el meu DNI diu ‘Juan’ i no ‘Joan’.

L’evangeli de hui, evidentment, relata el naiximent de Joan. A banda d’altres coses més profundes, podreu llegir una discussió sobre quin nom havien de posar-li al xiquet… [Continuar llegint]

- PUBLICITAT -