- PUBLICITAT -

Solemnitat del Cos i de la Sang de Crist

CN | Xavier Martí

La solemnitat del Cos i de la Sang de Crist fou instaurada en 1264 pel papa Urbà IV. El bisbe de València Hug de Fenollet va iniciar en 1355 a València la tradició de la processó amb el Santíssim. Esta manifestació pública de devoció a l’Eucaristia es va escampar per altres pobles i ciutats valencianes. Amb motiu de la festa se representaven misteris, és a dir, drames religiosos de caràcter al·legòric i didàctic. Ens consta que a Castelló (la Ribera Alta) se’n feien. Hi ha documentació de 1588 en el nostre arxiu municipal que ens ho demostra.

La processó de Corpus Christi es revestia d’una majestuositat especial i per costum immemorial la corporació municipal s’implicava protocol·làriament i econòmicament. Així consta, per exemple, en el llibre d’actes de l’Ajuntament de 1920:

«[…] se acordó que el Ayuntamiento tenga en ella, como es costumbre inmemorial, honrosa representación; que tomen parte en la misma la banda local de música y un dulzainero; que se esparza mirto por la vía pública, en la forma acostumbrada; que el señor Regidor Síndico circule á su debido tiempo las oportunas invitaciones para la procesión, á la cual, así como á la Misa Mayor, asistirá el Ayuntamiento en Corporación» (sessió de 12 de maig).

D’altra banda, “El cristià no pot separar el seu compromís en favor dels més necessitats del seu amor a Crist present en l’Eucaristia”, diu el nostre arquebisbe en la seua carta setmanal. Per això se celebra hui el dia i col·lecta de la Caritat. I afig el nostre prelat: “Qualsevol compromís o aportació en favor dels més pobres viscuts des de l’amor són generadors de bé”.

L’evangeli de hui narra la preparació i la celebració del sopar pasqual… continuar llegint

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací