- PUBLICITAT -

Mare de Déu d’Agost

CN | Xavier Martí

El dia de la Mare de Déu d’Agost se celebrava abans a Castelló amb molta solemnitat. Així, per exemple, en 1947, va ser d’esta manera:

“A las 10, Misa solemne con revestida y sermón por un elocuente orador de Valencia. A las 12, Nona con exposición. Por la tarde, a la hora de costumbre, procesión”.

També es feia un octavari: “Todos los días de la Octava, a las 8’30, Misa cantada”. Es feia una altra processó el dia de l’octava, és a dir, el dia 22 d’agost.

Era la festa de les dones per antonomàsia, i era organitzada i sufragada per elles a través de la confraria de l’Assumpció, des del segle XV fins al segle XVIII, si més no. Des de 1903 s’encarreguen les Obreres de la Mare de Déu d’Agost, anomenades també clavariesses.

Esta manera de celebrar la titular de la parròquia es va acabar en 1971. El rector d’aquella època, Antonio Esteve, d’acord amb l’esperit del concili Vaticà II, dubtava de l’eficàcia pastoral d’algunes manifestacions de religiositat popular: “Nuestras fiestas religiosas sacadas a la calle, tal como lo hacemos ahora, ¿convertirán a alguien o lo contrario?”, afirmava en l’Aleluya.

Els seus successors intentaren revivar la festa, però sense massa èxit. No s’ha de culpar al rector Esteve de l’acabament d’esta festa, sinó als canvis en els hàbits de descans i esplai de la societat. El mes d’agost és més de vacances per excel·lència i la població castellonenca minva considerablement durant molts dies d’agost. [Continuar llegint]

Recordatori de la festa de la Mare de Déu d’Agost de 1935

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací