- PUBLICITAT -

Sant Benet i la sesta

CN | Xavier Martí

Hui és Sant Benet, un monjo que ens va canviar la vida. A tots? Sí, a tots els europeus, especialment. Per això el papa sant Pau VI el va nomenar patró d’Europa. Podria referir-me a les seues aportacions exclusivament religioses o espirituals. Però no. Em referiré a un costum molt profà i secular però molt saludable i recomanable.

En el segle VI, Benet de Núrsia va redactar una Regla de vida per als seus monjos. En el capítol XLVIII escriu: “Després de sexta, quan s’alcen de taula, que reposen als seus llits amb un silenci absolut, o bé, si algú per ventura vol llegir, que llija per a ell sol de manera que no moleste ningú”. Sí, ací queda instituïda cristianament la sesta, que s’anomena així perquè, com diu la Regla, es feia després de l’hora sexta, després de dinar.

Persones serioses i gens sospitoses de beateria com, per exemple, Miguel Ángel Hernández, afirmen que “las órdenes monásticas, y en particular los benedictinos, codificaron y ‘ordenaron’ el tiempo social“. Ho podeu llegir en la pàgina 61 el seu llibre El don de la siesta (Anagrama, Barcelona 2020).

També podeu llegir este article de Bausset: La Regla de Sant Benet i el descans a Ador.

L’evangeli de la festa de Sant Benet fa referència als seguidors de Jesús i a la recompensa que podem esperar. [ Continuar llegint ]

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací