- PUBLICITAT -

 

Marta π / Modesto Serradel  / Fotos: Valerià Benetó i Joanjo Puertos – Castelló

Oratge mes de DESEMBRE de 2022

Ha acabat 2022 i desembre ens ha portat la pitjor notícia: “No hi ha precedents d’un mes de desembre tan càlid”. Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), la temperatura mitjana mensual, que considera temperatures diürnes i nocturnes, ha superat en quasi 3 graus a la de referència. De fet,  explica l’AEMET que molts observatoris, incloses les 3 capitals de província (amb més de 100 anys de dades), han superat el seu rècord històric de temperatura mitjana mensual.

Al nostre poble, eixa mitjana s’ha quedat en 14,4°C. Aquest valor s’explica sobretot per les temperatures màximes tan altes que s’han registrat: 18 dels 31 dies els termòmetres no han baixat dels 20 graus.  És a dir, malgrat estar a l’hivern i parlar de desembre, calor és una bona paraula per fer-nos una idea del que ha passat. El dia 23 es va registrar una temperatura de 25,5°C. I un dia després, el dia 24, es va marcar la màxima més alta: 26°C!!! Estem parlant del dia d’abans de la festa de Nadal! I seguint amb vespres de festes, el dia 31 es registraren 24°C, la tercera màxima més alta del mes! Un últim dia de l’any prou calorós…

Per altra banda tenim les temperatures mínimes, que haurien de ser el més destacat en aquest resum, però que han quedat en un segon terme. Cal assenyalar que els dies més freds foren el 28 i 29, amb 4,5°C, i que la mitjana s’ha sigut de 9,2°C.

Ens queda parlar de pluges. A Castelló va ploure 8 dies però només s’arreplegaren 7,7 l/m2, la major part els dies 10 (5 l/m2) i 13 (1,4 l/m2), coincidint amb el pas de la borrasca Efraín.

És greu que desembre haja sigut un mes extremadament càlid, segons diu l’AEMET. Però és més preocupant encara que, segons les dades de l’Agència, dels últims 8 mesos de desembre, 5 s’hagen qualificat d’extremadament càlids.

L’any 2022 es pot resumir amb una paraula: calor. Encara estem a temps de fer alguna cosa per canviar les coses, però caldrà fer-ho ja, no?

Marta π

- PUBLICITAT -