- PUBLICITAT -

 

El dilluns 8 de maig de 2023, dia d’homenatge a les víctimes de l’exili, dia de record i homenatge als homes i dones que van patir l’exili a conseqüència de la Guerra Civil  i la Dictadura Franquista, s’ha constituït l’ASSOCIACIÓ DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA DE CASTELLÓ (LA RIBERA ALTA), per la dignitat memòria democràtica de les persones lluitadores per la democràcia.

El impulsors de l’associació són familiars de Faustino Candel Francés, lluitador comunista per la II República Espanyola, que al final de la Guerra Civil es va haver d’exiliar a Chile des de França,  i d’Antoni Vizcaino Puche, exalcalde de Castelló, lluitador comunista per la democràcia que va patir la presó i la repressió franquista.

L’Associació està oberta a tot el poble de Castelló, i es pot contactar a través del correu electrònic:  amh.castello@gmail.com.

PUBLICITAT

L’Associació de la Memòria Històrica de Castelló té com a fins:

Col·laborar en la creació d’un Arxiu de la Guerra Civil la Dictadura Franquista en Castelló, que preserve la memòria històrica del fets ocorreguts en el municipi i els seus voltants, en els quals estigueren involucrats ciutadans o ciutadanes de Castelló, la Ribera Alta o la resta de les comarques valencianes.

Documentar relats de les víctimes i testimonis supervivents de la Guerra Civil i de la Dictadura Franquista  relacionats amb fets ocorreguts al municipi de Castelló.

Executar el cadastre local de símbols i elements contraris a la memòria democràtica i sol·licitar la seua retirada a l’autoritat respectiva.

Impulsar l’estudi i la difusió dels coneixements sobre les víctimes de la Guerra Civil i de la Dictadura Franquista.

Promoure, estimular i secundar quantes accions culturals, en els termes més amplis, tinguen relació amb la missió i activitat que concerneix la conservació, divulgació i recerca dels arxius generals de la Guerra Civil i lluita contra la dictadura.

La recerca, exhumació i identificació de les víctimes de la guerra civil i de la repressió franquista.

Promoure i coordinar recerques en aquests camps, així com impulsar la col·laboració amb totes les entitats valencianes, estatals i estrangeres que s’ocupen del tema propi de l’Associació.

Servir de plataforma de trobada i informació entre investigadors, organismes i entitats valencianes, estatals i estrangeres relacionades amb aquest àmbit d’estudi.

Reunir tots els arxius tant en el seu suport original o sobre qualsevol suport reproductor d’aquests, en un només arxiu dedicat a la recerca pública. A partir de la preservació i custòdia dels documents en l’esmentat Arxiu, es podran establir els mecanismes regulats per les normes i convenis perquè puguen ser divulgats en els suports establerts que es manipulen en els Centres de Documentació.

Arribar a acords de col·laboració amb altres Associacions valencianes, estatals o estrangeres de similars característiques i objectius en la forma en la qual es determine.

La cerca dels desapareguts i desaparegudes causats per la repressió franquista.

La lluita per la justícia i el reconeixement oficial per a les víctimes de la dictadura franquista, mitjançant qualsevol dels mitjans permesos per la llei.

La labor de reconeixement públic per a totes les persones que van construir la nostra primera democràcia durant la Segona República, així com per a tots els homes i dones que van lluitar contra la dictadura pel restabliment de la democràcia.

El primer pas: legalitzar l’entitat.

Els  impulsors han presentat la documentació de constitució en el registre d’associacions de la Generalitat Valenciana. En les pròximes setmanes aniran informant dels tràmits de legalització i de la posada en marxa de l’Associació.

Castelló, 10 de maig de 2023.
Associació de la Memòria Històrica de Castelló
amh.castello@gmail.com

- PUBLICITAT -