- PUBLICITAT -

 

Marta π / Modesto Serradel  / Fotos: Joanjo Puertos – Castelló

Oratge mes de SETEMBRE de 2022

Després dels rècords climatològics marcats durant tot l’estiu, esperàvem que setembre ens portara fresqueta. Tanmateix, no hem tingut eixa sort.

PUBLICITAT

Amb temperatures més altes del que és habitual per a l’època, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) l’ha considerat molt càlid. Tant, que ha sigut el segon setembre més càlid del segle XXI.

La mitjana global de les temperatures a Castelló ha pujat fins els 25,4°C. Ens dona una idea dels valors tan alts durant el dia (mitjana de les màximes 31,5°C) i també durant la nit (mitjana de les mínimes 19,4°C). Va començar amb molta calor, registrant la màxima del mes, 38°C, ja el dia 2. I es va mantindre, com demostren els 37°C dels dies 6 i 7 i els 35°C del dia 11, fins la meitat del mes aproximadament. A partir d’ací, va començar a afluixar, amb màximes per sota de 30°C, entre elles les més fresques del mes el dia 25 (23°C) i el dia 26 (25°C).

Si parlem de les mínimes, al principi també eren molt altes. De fet, la temperatura mínima més elevada del mes van ser els 24°C marcats els dies 5, 12 i 13. Si tenim en compte, a més a més, que 12 dels 30 dies es registraren 20 o més graus de mínima, és evident la calor patida per les nits. Per sort, cap a la fi del mes es va notar un descans, amb temperatures com ara els 13°C del dia 28, la mínima més baixa, o els 14°C del dia 30. Diu l’AEMET que les temperatures d’aquests dies son les més fredes des de la fi de maig.

Parlem ara de les precipitacions, en conjunt un 24% inferiors a les quantitats habituals, segons les dades de l’AEMET. Al poble ens afectaren sobretot les tronades generalitzades del dia 25, ja que s’arreplegaren 13 dels 18 l/m2 caiguts durant tot el mes. I eixe dia, gràcies a les pluges, gaudirem de la màxima més fresqueta del mes.

Acabem amb la reflexió que fa l’AEMET: els mesos que portem de 2022 són els més càlids a la Comunitat des de 1950. Alguna cosa estem fent malament…

On està la tardor?

Marta π

- PUBLICITAT -