- PUBLICITAT -

‘La mestra’ Marifé Arroyo: Pionera en la promoció del valencià i l’educació progressista

CN | Aida

Ahir divendres, 02 de febrer de 2024, a les 19.30 h, la sala Inmavi de Castelló va acollir el documental “La mestra”, dirigida per Sergi Pitarch Garrido, que narra la fascinant vida de Marifé Arroyo.

Marifé Arroyo, arribada a Barx el 1974 com a mestra, es va convertir en una figura pionera en la promoció del valencià i l’educació progressista. El documental destaca la seua lluita compromesa per la dignitat del valencià durant les dècades dels anys 70 i 80, tot malgrat les represàlies de les autoritats franquistes que la van sotmetre a expedients i la van expulsar de l’escola de Barx.

PUBLICITAT

La mestra, nascuda el 1946 a la Font de la Figuera, va introduir el valencià a l’aula, transformant l’enfocament pedagògic amb un esperit més actiu, igualitari i integrador. Inspirada en moviments de renovació pedagògica, va treure les classes de l’aula amb cercaviles i celebracions de Falles, establint la primera biblioteca escolar de la comarca.

La projecció del documental va ser un èxit, amb un centenar de persones que van omplir la sala. En acabar, l’audiència va mostrar el seu reconeixement aplaudint tant el treball fet com l’emocionant història narrada. Castelló Notícies va recollir les declaracions del regidor de Cultura, Richard Garrigues González, i ha produït un vídeo que arreplega les emocions de l’esdeveniment, amb imatges i paraules que destaquen la importància de preservar i compartir la nostra llengua així com agrair el llegat deixat per Marifé Arroyo ‘La Mestra’.

Vídeo amb declaracions del regidor de Cultura, Richard Garrigues González

Víctor Labrado, La mestra (Bromera, 2010)
- PUBLICITAT -