- PUBLICITAT -

CN | Eva Remolina | AMIC

Sant Antoni Abat o Antonio Abbás (251-356) va ser un monjo cristià. Considerat patró dels animals de peus rodons que treballaven en els camps (cavalls, ases i mules) i en extensió, de tota la resta d’animals, així com també del Gremi dels Traginers. Expliquen que a aquest sant li agradaven molt els animals i es dedicava a curar-los quan estaven ferits, d’aquí ve que els agricultors comencessin a venerar-lo i a portar als seus animals de granja per beneir-los i així que es deslliuressin de malalties i accidents, coincidint amb el 17 de gener, dia en què va morir el sant.

Aquest sant a més, se’l coneix també amb el nom de Sant Antoni Porquet, i la història no deixa de ser curiosa. Sembla que un dia, va guarir a un porquet, i aquest com a agraïment, va decidir seguir-lo durant la resta de la seva vida, motiu pel qual en pràcticament totes les imatges d’aquest sant, li acompanya aquest animal.

PUBLICITAT

La tradició ha arribat fins als nostres dies, i pot dir-se que és una de les més antigues. Dins de les activitats d’aquesta festa, i després de la santa missa i la benedicció dels animals, sol celebrar-se en nombrosos llocs la tradicional cavalcada de cavalls i ases, coneguda popularment com els Tres Tombs, nom que prové del costum que hi havia originàriament de donar 3 voltes a l’església on anaven a ser beneïts els animals.

- PUBLICITAT -