- PUBLICITAT -
Temps de lectura 3 minuts

 

La Unesco decideix aquesta setmana a Rabat si declara els raiers com a Patrimoni Cultural Immaterial

Els ganxers de «Maeros del Xúquer» d’Antella, única associació d’aquest gènere al País Valencià, confien que aconseguiran aquest reconeixement

Font: DiariLaVeu.cat 

La Unesco celebra des d’aquest dilluns i fins al 3 de desembre la 17a reunió del Comitè de Salvaguarda de Patrimoni Cultural Immaterial a Rabat (Marroc). Durant el transcurs de la trobada es decidirà si els raiers entren a la llista de Patrimoni de la Humanitat. Els ganxers de l’Associació Cultural «Maeros del Xúquer» d’Antella (la Ribera Alta) confien que aconseguiran aquest reconeixement. També els col·lectius catalans de la Pobla de Segur i Pont de Claverol, al Pallars Jussà, i Coll de Nargó, a l’Alt Urgell. Per a tots, ser Patrimoni de la Unesco serà una manera de preservar l’ofici i servirà també per a retre un homenatge a totes les persones que durant anys van destinar la seua vida al transport fluvial de la fusta. La candidatura s’ha presentat conjuntament per Àustria, Txèquia, Alemanya, Letònia, Polònia i l’estat espanyol amb quaranta col·lectius raiers.

Ganxers en la «Maerà» d’Antella del 2022 | Joanjo Puertos

A finals del passat juliol, Antella va celebrar la desena edició de la «Maerà», un esdeveniment que recorda el mil·lenari ofici dels ganxers i el transport fluvial de la fusta tal com es va desenvolupar al Xúquer, al Cabriel i en altres rius valencians des del segle XII fins a la dècada del 1970. L’activitat va ser recuperada per les trobades de Centres d’Ensenyament en Valencià dutes a terme en aquest poble el 2012. Des de llavors, els ganxers o «maeros», vestits amb indumentàries tradicionals, traslladen tones de troncs des de l’illa de l’Esgoletja de Sumacàrcer fins a l’assut d’Antella, tal com es feia antigament. Aquesta festa etnogràfica està organitzada per l’associació esmentada, amb la col·laboració dels ajuntaments d’Antella i Sumacàrcer i de Diari La Veu del País Valencià.

Si els raiers són reconeguts com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, la «Maerà» d’Antella se sumarà a la llista d’elements valencians que compten amb aquesta distinció: el Tribunal de les Aigües de València, el Misteri d’Elx, les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, les Falles de València, les construccions de pedra seca i els tocs de bombos de l’Alcora i Alzira

PUBLICITAT

Ganxers en la «Maerà» d’Antella del 2022 | Joanjo Puertos

L’ofici de raier o ganxer

L’ofici de raier o ganxer es basa en el transport de la fusta pel riu mitjançant els rais, les embarcacions que es muntaven i els servien per a baixar-la. Per a poder fer la seua feina, comptaven amb l’ajuda d’altres treballadors de la fusta com ara els picadors, que la talaven dels boscos, i els tiradors, que l’arrossegaven amb mules fins a la vora del riu, on els raiers muntaven el rai. Aleshores començava la part més dura, la de lligar les fustes del rai i conduir-les fins a arribar al mar.

El transport de la fusta pels rius va ser, durant segles, un mode de vida. Els raiers van perdurar fins a la meitat del segle XX, quan es van construir moltes preses i van començar a dominar l’activitat els camions. Però aquest ofici ha existit a tot el món, des de l’Àfrica fins al Canadà, passant pel Japó, on també existeixen agrupacions que el commemoren. És per aquest motiu que des del 1986 se celebren les Trobades Internacionals de Raiers arreu del món per a recuperar i rememorar aquest ofici.

Ganxers en la «Maerà» d’Antella del 2022 | Joanjo Puertos
- PUBLICITAT -